Междуучилищната състезателна инициатива за събиране на отпадъци от пластмаса приключи и безапелационен победител в нея е Пето ОУ "Митьо Станев“ в Стара Загора. Възпитаниците на основното училище са успели да натрупат внушителното количество от 435 килограма пластмасов боклук от опаковки. Това информираха днес от екипа на зам.-кмета Радостин Танев, чийто ресор е "Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход“, предаде репортер на "Фокус".

Кампанията под наслов "Не цикли, а рециклирай! За по-чиста околна среда!“ се проведе през май 2024 г. Пластмасовата надпревара е обща инициатива на Организацията по оползотворяване на отпадъци от опаковки "Булекопак“ АД и  Община Стара Загора. Съревнованието беше предназначено за учениците от всички училища на територията на града ни, като целта му бе да ги насърчи да участват в процеса на разделното събиране на отпадъци от опаковки. И в крайна сметка да ги приучава да опазват околната среда.

Всяко училище трябваше да събере възможно най-голямо количество пластмасови отпадъци от опаковки. В пластмасовата надпревара се включиха седем: Пето ОУ "Митьо Станев“, СУ "Христо Ботев“, СУ "Васил Левски“, XI ОУ "Николай Лилиев“, Девето ОУ "Веселин Ханчев“, ОУ "Кольо Ганчев“ и  Шесто ОУ "Св. Никола“.

Със съкрушителния за конкуренцията резултат от 435 кг победител е Пето ОУ, на второ място остава Шесто ОУ със събрани 151 кг, а трети са учениците от Девето ОУ "Веселин Ханчев“ с малко повече от 117 кг.

Трите училища, справили се най-добре със задачата, ще бъдат отличени с награди, които насърчават спортната активност на техните възпитаници. Първото място носи подарък тенис маса, второто – мрежа за бадминтон, а третото – топки и въжета за скачане. Подаръците ще бъдат раздадени следващата седмица.

През май - месеца на екологията в Община Стара Загора, не само децата, но и възрастните бяха приканени да се организират за разделно събиране на опасните отпадъци от домакинствата. Община Стара Загора, съвместно с фирма "БалБок Инженеринг“ АД, организира за седми път безвъзмездното предаване на токсични и ненужни боклуци - остатъци от лакове и бояджийски материали, разтворители, киселини и основи, пестициди и лекарства с изтекъл срок на годност и живачни термометри.

В специалните мобилни пунктове бяха предадени близо 186 кг. опасни битови отпадъци. Повече по темата може да се прочете ТУК.

Община Стара Загора е първата община в България, която стартира толкова мащабна екологична кампания през месец май, съобщи наскоро зам.-кметът Радостин Танев. Благодарение на усърдната работа на отдел "Екология“ е спечелен проект, при който ще бъдат раздадени 1000 компостера във всички населени места на община Стара Загора, а две училища: СУ "Иван Вазов“ и Девето ОУ "Веселин Ханчев“, ще преминат на изцяло разделно събиране на отпадъците.