С Арт работилница и Информационен щанд за деца и възрастни Община Стара Загора ще популяризира разделното събиране на непотребни дрехи и домашен текстил, предаде репортер на "Фокус". Съвместната инициатива ще се проведе заедно с бранда TEXCYCLE. Той е специализиран в събиране, сортиране, дистрибуция и рециклиране на употребявани дрехи, обувки и други текстилни изделия.

Събитието е част от поредицата екоинициативи на Община Стара Загора, обединени под мотото "Месец май – месец на екологията“. Всички те са подготвени от екипа на зам.-кмета Радостин Танев с ресор "Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход“.

Веригата от събития започна с провеждането на конкурса "Млад еколог“, който бе спечелен от отбора на СУ "Иван Вазов“ с проект в полза на компостирането. И продължава с организираните Арт работилница и Информационен щанд за деца и възрастни за рекламиране на разделното събиране на непотребни дрехи и домашен текстил.

Съвместната инициатива на Община Стара Загора и TEXCYCLE е насрочена за 16 май /четвъртък/ между 11.30 и 15.00 часа. Мястото на събитието е пред централния вход на Община Стара Загора на бул. "Цар Симеон Велики“ 107. Ако времето е лошо, мероприятието се мести във фоайето на зала "П. Р. Славейков“ западно от централния вход на общината.

Замисълът на екоинициативата е деца и подрастващи да научат повече за разделното събиране и оползотворяването на текстила. Те ще узнаят как старите ни дрехи след използване могат да бъдат ценен ресурс и техният живот да бъде удължен чрез повторна употреба. Забавен момент ще е възможността да  изработят пана, торбички и други изделия от непотребни дрехи и домашен текстил.

Всеки любопитен старозагорец може да разбере колко ресурс се спестява, когато не хвърля излишните си дрехи в кофата за битови отпадъци. Ще се проведат и работилници за удължаване живота на дрехите, които започват на всеки кръгъл час от 12.00 до 14.00 часа.