Общинските жилища в Добрич не са за съхранение на багаж на работещи в чужбина граждани и местната администрация ще отстоява своята политика да подкрепя по това основание граждани и семейства, които реално се нуждаят от жилища и работят в града. Това заяви зам.-кметът с ресор "Финанси и общинска собственост" Елка Димова, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Стриктно и още по-стриктно ще продължаваме да следим отсъствието от страната, за период не повече от 6 месеца. Нашите жилища не са предназначени да съхраняват багажа на хора, които живеят и работят в чужбина. Настаняваме семейства, които отглеждат децата си в нашия град. Ще бъдем съвсем строги в това отношение", категорична е Елка Димова.

Към момента в общински жилища са настанени 1077 домакинства. От юли до септември всяка година се подават заявления за настаняване в такива жилища. Тази година отново е променена Наредбата за настаняване в интерес на гражданите като по този начин общината се опитва да реагира адекватно на пазарните условия. Осигурени са жилища за емигранти, които по думите на зам.-кмета не са запълнени на 100% към днешна дата. 73 семейства са решили трайно жилищния си проблем чрез покупка на жилището, в което са настанени. Елка Димова подчерта, че нейната дирекция работи изключително ползотворно с Общинското предприятие "Жилфонд". 

Общината е предоставила безвъзмездно общо 23 общински имота за ползване от неправителствени организации. Това е доказателство, че управлението на общинската собственост не винаги цели финансов ефект, отбеляза Елка Димова. Постъпленията от разпореждане с общинска собственост са 8 344 411 лв. 

Жулиета НИКОЛОВА