Един век читалището в кюстендилското село Коняво пази българския дух, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. С голям концерт беше отбелязан вековният юбилей на народно читалище "Светлина“ в село Коняво, община Кюстендил. В концерта се включиха фолклорни състави от региона.

Народното читалище е израз на изконния стремеж на хората към просвета и култура, пример за силата на творческия дух на народа. Читалището има историческа заслуга за запазването и развитието на българския език, за зараждането на театралното, музикалното и др. изкуства, за развитието на библиотечното дело.

Идеята за създаване на читалище в село Коняво възниква непосредствено преди Първата световна война, но тя си остава като идея, защото започва войната. Идеята се подхваща наново от прогресивните учители Димитър Стоянов, Петър Тошев и Станимир Антонов. Едва на 12 февруари 1922 г., под светлината на газена лампа, в една училищна стая се провежда първото учредително събрание на читалището, на което се приема устав за неговата дейност. Възниква спор какво име да се избере. И Петър Тошев, предлага името му да бъде “Светлина"- да осветява пътя на хората напред към бъдещето, към прогреса. Това предложение се приема от всички присъстващи на събранието и Петър Тошев става кръстник на читалището. За председател събранието избира Иван Ризов, а за библиотекар- Никола Цветков. Първите стъпки читалището насочва в две основни насоки: да се създаде библиотека и да се сформира любителска театрална група.

Дейността на новото читалище е много богата и разнообразна. Възникналата в началото, а по- късно и утвърдила се театрална група не спира своите изяви с множество постановки. Паралелно с това се оформя и танцов състав. Едва на 9 септември 1963 г. е направена първата копка за строежа на новата читалищна сграда. В строежа взимат участие всички жители на селото. На 24 май 1970 г. става откриването на новопостроената сграда.

Венцеслав ИЛЧЕВ