Директорът на белодробната болница във Варна, доц. Паунов трябва да издаде заповеди за задължителна евакуация и да се погрижи да се разбере дали пациентите са в заразна фаза, това стана ясно от думите на доц. Момчил Мавров, началник на кабинета на министъра на здравеопазването, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Няма механизъм, по който държавата да подпомага привилегировано едно или друго лечебно заведение. Има механизъм, по който се субсидират определени дейности, включително и туберкулозата. Има си програма за профилактика и контрол на туберкулозата", каза още той.

"Изпращайки ги по домовете, контактните лица ще се увеличат. Да се насочат към най-близките отделения на близо, не говорим за инфекциозни отделения, а за отделения, каквито има и в Бургас,  Русе, Велико, Търново, Добрич. За туберкулоза изискванията са едни, за инфекциозни заболявания изискванията са други", обясни Мавров. Тук е ролята на управителя на болницата, директора на РЗИ и на местното управление с наша помощ, да се осигурят нужните лекарства за пациентите, уточни началника на кабинета на здравния министър.

По думите му е възможно пациентите да нямат алтернатива за лечение в същия град, министерството вече помага да се организират нещата, увери той.

"Не ми е известно друго лечебно заведение да е фалирало, освен Белодробната болница в Пловдив преди 9 г. Тогава Университетската болница в града създаде отделение, където да се преместят пациентите. Държавата се намеси в момент, когато общината абдикира да се грижи за това лечебно заведение. Може би е дошъл такъв момент за Варна. Кой е виновен за това белодробната болница във Варна да не може да си плати тока – има си мениджър, контрольор, собственик – това е община Варна", това заяви на извънреден брифинг пред сградата на МЗ допълни още доц. Мавров.

Повод за думите му е протестът на работещите в Белодробната болница във Варна, които не са получавали заплатите си повече от 10 месеца. Освен това болницата от няколко дни е със спряно електричество заради натрупани задължения.

В сряда предстои разговор за бъдещето на болницата. "Вариантите за болницата ще ги разберем до 2-3 дни, няма как да преценяваме вместо общинския съвет Варна", каза Мавров.

"Сега има 7 медикамента, за които е установен недостиг на българския пазар, за които има сигнали", каза Момчил Мавров.

Сигнали за недостиг има за лекарствата "Вентулин", "Пулмикорт", "Ремирта", "Тресиба" – само 1 сигнал от гражданин, преразпределен е в аптечната мрежа. Недостиг има при "Оземпик" – за него са внесени около 60% повече, проверките не установяват недостиг.