"Общинските съветници от БСП в морската столица ще настояват кметът Иван Портних и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов да си подадат оставките, ако на предстоящата общинска сесия утре не предложат работещо решение за бъдещето на Белодробната болница във Варна.“ Това заявиха на пресконференция днес общинският съветник от БСП и председател на постоянната комисия по здравеопазване проф. д-р Анелия Клисарова и председателят на градската организация на левицата Павел Раличков.

"Казусът не е от днес или от вчера. Той е години! И през всичките тези години общината и държавата си прехвърлят топката. Но днес това, което се случва с тубдиспансера, според нас от БСП, е пълен абсурд!“, зави Раличков, съобщиха от пресцентъра на партията.

Според него е цинично вече 10 месеца работещите в здравното заведение 30 души да не са получавали заплати и още повече сега – дни преди най-светлите празници да бъдат оставени без пари. Още по-абсурдно, според градския лидер, е да се изпишат за домашно лечение неоздравелите 12 лежащо болни.

Проблемът с варненската Белодробна болница е поредното доказателство в подкрепа на каузата на БСП, за която се борим от години, а именно – да бъде премахнат статутът на търговски дружества на всички общински и държавни болници.

"Здравето не е стока! Не може оправданието за случващото се да е в това, че болницата имала много малко пациенти и тя не може да се самоиздържа. Ами не й е това работата на болница - да се самоиздържа. Има отрасли, от които не бива да се търси печалба и здравеопазването е едно от тях!“, заяви проф. Клисарова.

Тя подчерта, че БСП ще настоява казусът с Белодробната болница да бъде окончателно решен на редовната сесия на ОС утре.

Съветниците от левицата ще настояват да бъдат изплатени заплатите на служителите, както и да бъдат погасени задълженията на болницата към доставчиците на електрическа услуга.

"И ако утре не се стигне до решение на тези проблеми, ние от БСП ще поискаме оставките на кмета на община Варна г-н Иван Портних и тази на председателя на Общинския съвет на Варна – г-н Тодор Балабанов с един единствен и ясен мотив - невъзможността или нежеланието да се намери решение на този въпрос вече повече от 5 години!“, каза в заключение проф. д-р Анелия Клисарова.