Мъж с инициали Й. Ц., на 42 години, е лиснал сярната киселина в лицето на ясновидката Тони в дома й в ж.р. "Тракия". Помагал му е мъж с инициали В. В., на 51 години. И двамата са от Враца, криминално проявени. Физическият извършител е осъждан за кражба на лек автомобил, за което е получил условна присъда. Извършва деянието в изпитателния срок.

Според Наказателния кодекс, причиняването на средна телесна повреда се наказва с лишаване от свобода до 6 години. Това съобщиха на съвместна пресконференция районният прокурор на Пловдив Петър Петров и директорът на ОДМВР старши комисар Васил Костадинов, предаде репортер на "Фокус".

Ръководствата на пловдивската Районна прокуратура и Областната дирекция на МВР в Пловдив дадоха съвместна пресконференция за тежкото криминално престъпление, извършено на 14 март т. г. в Пловдив. Подобно деяние в последните 5 години в Република България не се е случвало, подчерта заместник-районният прокурор Атанас Илиев. 

Деянието е било изключително внимателно подготвено и всички детайли са били изпипани до най-малката подробност. На 14 март Й. Ц. и В. В. пътуват от Враца до Пловдив с джип, като предварително са подготвили маршрута. Й. Ц. е оставен в района на блока на пострадалата жена. Бил с еднократна медицинска маска, каскет и яке с висока яка. При влизането във входа си слага ръкавици на ръцете и калцуни на краката, качва се на етажа на жената.

Явно е знаел, че апартаментът не се заключва, влиза и стига до помещението, в което жената обичайно пребивава. Тя пита: как да ти помогна?, той отговаря: аз ще ти помогна – и я залива със сярна киселина. След деянието, дегизираният напуска жилището по друг маршрут, качва се в автомобила и се връщат във Враца.

Пострадалата е получила 3-та степен химически изгаряния по лицето, шията, едната ръка и единия крак, при което има 12% засегната кожа. Състоянието й се подобрява, изведена е от реанимация. 

От 13:08 ч. на 14 март до снощи е извършен огромен обем от работа от служители от различни отдели и сектори на полицията. 

Двете лица изключително добре са подготвили детайлите по отношение на извършване на престъплението и са следвали предварително зададен план на изпълнение, което създаде известни затруднения при установяването им" - коментира старши комисар Васил Костадинов.

Районният прокурор Петър Петров допълни, че Й. Ц. и В. В. са привлечени като обвиняеми. В момента са с мярка задържане под стража за 24 часа по Закона за МВР, предстои да се издаде постановление от наблюдаващия прокурор за задържане за 72 часа. 

Въпреки краткия срок от извършване на деянието до задържането на лицата разследващите са събрали множество доказателства. Разпитана е както пострадалата, така и други свидетели. Жената не е подавала сигнали за заплахи срещу нея. 

Правоохранителните органи не разполагат с данни за трудовата ангажираност на арестуваните и социалния им статус. Двамата са действали изключително конспиративно, вторият не е бил маскиран, но не се е приближавал до местопроизшествието. 

От прокуратурата отказаха да съобщят какви са версиите за престъплението, както и дали пострадалата ги е разпознала, тъй като тека активни действия.

Без отговор остана и въпросът дали деянието е поръчково и, съответно, дали има замесени и други лица.