Изключително красива история за неосъществената любов – за това разказва операта "Среща сред цъфналите праскови“, която русенската публика ще може да гледа на 6 юли, от 19:00 часа, на Голяма сцена на Доходното здание. Заглавието е част от репертоара на китайската традиционна опера Кунцю, която възниква в град Суджоу през 14-и век, предава Ruse24.bg. Тя е от най-старите форми на китайска опера, която се изпълнява и до днес.

От нея произлизат различни разновидности, сред които и прочутата Пекинска опера. Операта Кунцю е включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство и сега гостува в Русе по покана на ДТ "Сава Огнянов“, за да могат русенци да усетят досег с традиционното китайско сценично изкуство. 

Шанхайската трупа за операта Кунцю е основана през 1978 г. и до днес тя съхранява и продължава да предава тази вече столетна форма на китайска опера. Част от нея са прочути и високо признати изпълнители на Кунцю. От създаването си досега трупата е поставила близо 300 традиционни спектакъла, като същевременно насърчава създаването на съвременни произведения.

Сред знаковите ѝ постановки са "Павилионът на божурите“, "Дворецът на вечния живот“ и др. Спектаклите на трупата са отличени с най-важните национални награди и тя изнася представления по цял свят. Сюжетът: "На пролетния празник Цинмин, ученият Цуей Ху се отправя към южния район на Пролетния град. Жаден, той търси вода в къщата на един фермер, където среща очарователна млада девойка, в която се влюбва.

Цуей Ху не може да забрави красотата на момичето и двамата се събират отново в сънищата му. Той копнее да се завърне в южната част на града, където открива, че прасковените дръвчета все още цъфтят, но портата е заключена и момичето не се вижда никъде. Съкрушен, той написва на вратата прочувствено стихотворение. То продължава да се чете столетия по-късно...“

Гостуването се осъществява в сътрудничество с посолството на Китай в България във връзка със 75 годишнината от установяването на дипломатически връзки между двете страни. Благодарение на Община Русе, програма "Култура“ и Фондация "Косьо Станев“, спектакълът ще се играе безплатно в Русе. Преводът на постановката е със субтитри.