Близките на починалата родилка от Горна Оряховица Денислава Стоянова се срещнаха с част от екипа, водил раждането в МБАЛ "Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. От пресцентъра на лечебното заведение уточняват, че са присъствали управителят д-р Иван Иванов, една от акушер-гинеколозите и една от акушерките, които участвали в секциото на 26 август и предприели действия за овладяване на следоперативния кръвоизлив.

Майката Елена Стоянова, бащата Стоян Стоянов и приятеля на родилката Кристиян Любомиров зададоха много от въпросите, които ги вълнуват, за да получат отговори. Стана ясно, че Денислава е била под 6-дневно наблюдение след просрочване на термина си, тъй като терминът на раждане е относителен и се изчислява според последната менструация на родилката. Медиците обясниха и че следва да се изчака поне 10 дни след посочената дата, за да се предприеме стимулиране на раждане.

За периода от 20 август от 26 август, в който Денислава е в АГ отделението, всеки ден са слушани по три пъти тоновете на бебето, следяло се е състоянието му, правен е функционален тест. Три дни преди операцията са правени опити за стимулиране на родова дейност като родилката е поставяна на системи, като непрекъснато се е следяло как реагира бебето, но вливанията не довели до контракции. От разговора стана ясно още, че родилката е имала болки в бъбреците, които били облекчавани със спазмалгон, но не е получавала родилни болки.

Хронологията на фаталния 26 август показва, че предоперативните показатели и изследвания на родилката са били нормални, заради което е предприета операцията в 10.00 часа. По време на операцията няма никакви отклонения и оплаквания. Час по-късно, след като Денислава ражда успешно и е отведена в стаята си, настъпва кръвоизлив. Оказва се, че става въпрос за маточна атония, обясни лекарката. Това е състояние, при което матката загубва способността си да се съкращава и да се свие след изхвърлянето на плацентата. Екипът от акушер-гинеколози започва масажиране на матката.

"Това са непредвидени състояния, при които матката се отпуска, те настъпват внезапно, взехме всички мерки за свиване на матката и кръвосъсирване. Аз затова казвам, че да си гинеколог е много тежко и гадно, никога не знаеш какво може да възникне внезапно!", сподели още лекарката, която е с десетилетен стаж в професията.

Д-р Иванов обясни на близките, че в този случай е регистриран т.нар. дик синдром, който често не може да се овладее и настъпва фатален край - масиран кръвоизлив.

"Индикатор, че организмът й е развил дик синдром е, че следоперативно фибриногенът на родилката е паднал до нула", коментира д-р Иванов и допълни, че очаква и пълната проверка на случая да изясни причината. "В нашето отделение са овладявани случаи на дик синдром при родилки и ние се борихме до последно, имахме надежда", допълни лекарката.

След като кръвоизливът не може да спре, се взема решение родилката да бъде транспортирана до областната болница във Велико Търново, тъй като там има запас от кръвни банки и възможности за съсирващи фактори, обясни още акушер-гинеколожката.

"Разговарях с доц. Стойков, той ми каза – изпращайте я!", обясни още тя и допълни, че родилката е транспортирана в усложнено състояние, но контактна в областната болница. "Направена е хистеректомия в опит да се преодолее този дик синдром, който е възникнал", добави д-р Иванов.

Управителят на МБАЛ отново поднесе съболезнования на близките и заяви, че в болницата имат готовност за пълно съдействие на всички разследващи и на тях самите, че вече е назначена вътрешна лечебно- контролна комисия, която да провери случая. Изискани са писмени обяснения от всички, участвали в операцията. В болницата очакват проверка от РЗИ, както и от агенция "Медицински надзор". "Ние също ме изключително заинтересовани да се изясни причината за смъртта на родилката, защото това е много шокиращо за всички, не само за колегите от АГО".

Д-р Иванов допълни, че последният случай на починала родилка в МБАЛ е през 2002 година, като тя е починала на операционната маса от емболия.

В АГ отделението на болницата през годините има два случая на овладян дик синдром, като ражданията са завършили благополучно за майките. "Смъртността при случаите на дик синдром в световен мащаб е все още над 50%, посочи д-р Иванов. "Един от вариантите, при които възниква, е следоперативно, нямало е как да се предвиди в този случай!"

Бебето е момче и ще бъде изписано утре, сподели майката на Денислава Елена Стоянова. "Чакаме да излязат резултатите от аутопсията, за да решим дали ще се консултираме с адвокат и дали ще подаваме съдебен иск към болницата“, добави още тя.

Останалата част от екипа, водил раждането, която отсъства от Горна Оряховица, също ще се срещне с опечалените близки при първа възможност, увери д-р Иванов.