38 проекта са включени в шестте приоритетни направления на Плана за интегрирано развитие на община Пловдив до 2027 година. Индикативният списък обхваща максимален брой предложения, с които може да се кандидатства за финансиране по всяка Оперативна програма. В ПИРО може да се включват и други проекти с решение на Общинския съвет. Това съобщи заместник-кметът Стефан Стоянов по време на общественото обсъждане на документа, който показва градът в каква посока трябва да се развие в следващите години, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Приоритетите в ПИРО са 6: чист, зелен и привлекателен град; подобрена градска среда с качествени здравни и социални услуги, достъп до култура, спорт и прояви на открито; инвестиционен климат, насърчаване на предприемачеството и икономически растеж; град - европейско и световно средище на креативни и рекреативни индустрии; образован, дигитализиран и адаптивен град. 

През следващите години ще се работи по ревитализацията на река Марица, която представлява сериозен ресурс за зелената система на града. 

Сред основните ангажименти на администрацията е да разширява и подобрява социалните услуги, които в момента са над 70. 

В следващите 2-3 години градската железница няма да бъде направена, но ще се работи последователно за реализирането й.

Целият надземен и подземен кадастър ще бъде дигитализиран и включен в Географската информационна система на община Пловдив. 

В ПИРО са включени проектът за каскада Въча, нова сграда на операта, интервенции в бившите тютюневи складове, строителство на нови училища и детски градини. 

Някои проекти, сред които градската железница и каскада Въча, са включени в различни проекти и планове за финансиране, тъй като излизат извън териториалния обхват на Пловдив и е добре да се използват всички възможности, коментира Стоянов.

Ивайло Спасов предложи да се предвиди строителство на нови сгради за ОУ "Драган Манчов" и Математическата гимназия, чиито ученици учат на две смени. За МГ има идеен проект, който струва 36 милиона преди поскъпването на цените - колкото е годишната капиталова програма на община Пловдив, а новата сграда на "Драган Манчов" ще струва около 7-7.5 милиона, обясни заместник-кметът. 

Огнян Дюкенджиев поиска община Пловдив да кандидатства за върнатите 20% на община Варна в пловдивския Панаир, да се пристъпи към разделянето на територията му и там да се изгради Тех парк. Предназначението на терена е за обществено обслужване и там не може да се строят жилищни сгради, коментира главният архитект Димитър Ахрянов. Според главния секретар на общината Ангелина Топчиева няма лостове предложението на Дюкенджиев да се включи в ПИРО, но то ще бъде записано в протокола от събитието.