Община Пловдив организира обществено обсъждане за един от най-важните документи, който показва градът в каква посока трябва да се развие в следващите години. Днес, 10 януари, от 16.00 часа в залата на Общински съвет-Пловдив, гражданите ще могат да се запознаят с проекта на актуализация на план за интегрирано развитие на Община Пловдив (ПИРО) за периода 2021-2027 г.

Агенция "Фокус" припомня, че ПИРО беше приет на сесията на Общинския съвет на 26 май. Той е стратегически документ и определя средносрочните цели и приоритети за устойчиво развитие на общината и връзките й с други общини в съответствие е интегрираната териториална стратегия за развитие на региона за планиране от ниво 2 и общия устройствен план на общината. Крайната цел е трайно подобряване на икономическото, социалното и екологичното състояние на общинската територия.

Приоритетите в следващия седемгодишен период са шест - чист, зелен и привлекателен град; подобрена градска среда с качествени здравни и социални услуги, достъп до култура, спорт и прояви на открито; инвестиционен климат, насърчаване на предприемачеството и икономически растеж; град - европейско и световно средище на креативни и рекреативни индустрии; образован, дигитализиран и адаптивен град. 

В Програмата за реализация са предвидени освен мерки, които се реализират основно от Община Пловдив, така и такива, които ще се изпълняват чрез прилагане на подхода Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ), осъществяван в партньорство със съседни общини, държавни структури, НПО и бизнес, за решаване на конкретни проблеми и оптимално използване на дефинирани потенциали за развитие. Прогнозната стойност на мерките за постигането на целите в определените приоритети е 1 045 121 900 лв.