Голям е интересът към традиционната великденска работилница на Регионален исторически музей "Стою Шишков“ – Смолян, "Яйчице си оцвети и Великден посрещни“, който започва от идната седмица, каза за "Фокус“ музейният педагог Анна Болгурова. "До момента има записани близо 400 деца от детските градини и училищата в Смолян. Всяка година се опитваме участниците да изработят различен сувенир за празника, но и никога не пропускаме по време на ателието да разкажем за важните неща – историята и традицията на празника за Великден в Родопите какъвто е бил в миналото. Децата научават за традициите и след това правим новите сувенирчета, които после ще си занесат в къщи и ще останат като украса за великденската трапеза и като спомен, който носи духа на празника“, поясни Болгурова.

Та посочи, че тази година децата ще изработят красиви керамични камбанки и по една много различна техника децата ще си боядисат и яйца от стиропор. "Боядисването ще се осъществи с гъби, с които ще се направят различни мотиви върху яйцето с различни природни цветове. В Родопите в миналото са се боядисвали само червени яйца в големи количества до 200 – 300 броя. Ние ще окажем пълно съдействие на децата, за да може яйцата да станат много красиви и атрактивни“, обясни музейният педагог.

Великденските камбанки, които децата ще изработят ще са със специална оризова хартия с мотиви, която ще се залепи по техниката декупаж. "Хартията ще стане прозрачна и мотивът ще се слее с тази керамика и за разкош ще поставим керамичен прах от бяла злато, органзена панделка. Надявам се децата да си направят по един много атрактивен и красив сувенир за Великден“, допълни Болгурова.

Великденското ателие в смолянския исторически музей започва от 22 април и ще продължи до 30 април в работните дни от 9:00 до 17:00 часа. Голяма част от часовете вече са запълнени. Все още има възможност да поемане на нови групи, а от музеят са категорични, че няма да върнат нито едно дете, желаещо да се включи във великденското ателие.