Вече сме осигурили възможност – ако някой желае да бъде независим кандидат за депутат в нашето национално Народно събрание да създаде свой инициативен комитет и да го регистрира пред Районната избирателна комисия, като още от понеделник, от 09.00 часа сутринта, сме осигурили дежурни членове на РИК по предварителен график, които да чакат ако има такива желаещи и да обработят документите. Това каза пред "Фокус“ адвокат Мартин Бусаров, председател на Районна избирателна комисия – Благоевград.

Той отбеляза, че РИК – Благоевград ще заседава всеки вторник и четвъртък от 18.00 часа в Заседателната зала на Областна администрация – Благоевград.

"Деловодството на Районната избирателна комисия се помещава на третия етаж в сградата на Областна администрация, където пък ще се провеждат дежурствата и ще се приемат документи от страна на Районната избирателна комисия. 17 члена е Районната избирателна комисия. Любопитното тук е, че около 55-60 % от състава е правил избори, но пък останалата част са за първи път в РИК, което предполага малко по-голям ангажимент и отговорност на тези нови членове да навлязат в дебрите на изборния процес“, отбеляза той.

Адвокат Мартин Бусаров коментира, че от РИК са притеснени за провеждането на избори 2 в 1, тъй като освен нуждата от разширена логистика за книжата и материалите, които трябва да се осигурят за всяка една община, всъщност ще има регистрация на кандидатски листи, регистрация на застъпници, членове на секции и две бюлетини в предстоящите избори, както и два избирателни списъка.

"Това само по себе си означава, че трябва да бъдем двойно по-внимателни в обработката и приготовлението на тези книжа. Приканвам всички граждани от 14-те общини – ако имат въпроси да не се притесняват и да търсят РИК, както по телефоните, които ще качим на нашия сайт, така и по е-майла, а и с посещение на място. Ще се постараем да сме максимално полезни и обективни, тъй като предизвикателството е не само пред РИК, а и пред избирателя да разбере за кое и как гласува и какви резултати ще бъдат отчетени“, коментира той.