Голяма част от жителите на Бургас не са възприели като сериозни заплахите, които бяха получавани по-рано тази седмица на училищните електронни пощи и днес отидоха до урните без притеснение, сочи анкета на "Фокус". Според някои от тях още отначало е станало ясно, че сигналите се подават от ученици.

Ето и тяхното мнение:

"Бомбените заплахи изобщо не ме притесняват, защото реално такива няма. Училищата по време на избори са най-охраняваните места в този момент"; "Не, не се притеснявам. То повечето сигнали май се оказа, че са подавани от ученици, на които не им се е ходило на училище. Няма повод за тревога днес тогава"; "Не, не ме притесняват. Това беше ясно,че е постановка само заради изборите. Някои ученици спечелиха кратка ваканция"; "Не се страхувам. Това са само заплахи...поне засега"; "Моето мнение е, че както имаше училища, които за 2 часа направиха проверка и отново върнаха учениците в клас, така трябва да се процедира и в секциите. Това е само ако има сигнал, а по принцип нормален човек не би трябвало да се поддава на такива психози. Лошото и тук е, че все по-малко остават нормалните и трезвомислещи хора. Това е мое мнение, не го натрапвам. Причините са много", заявиха анкетираните.

Всички запитани посочиха, че предпочитат да гласуват с машина, вместо с хартиена бюлетина: "Така е по-лесно. Освен това според мен се избягват манипулациите с невалидни и сгрешени бюлетини"; "Нека използваме новите технологии"; "С машина. По-добре ми е така. А и е по-удобно броенето за членовете на секцията. След последните няколко избори свикнах по този начин"; "Винаги само на машина гласувам, то и без това не останаха гори в България", заявиха част от избирателите. 

Междинните резултати от избирателната активност сочат, че повече бургазлии са упражнили правото си на глас до обяд днес спрямо на предходните избори - разликата е около 1%. 

"Изключително важно е да се гласува, най-малкото защото, както се казва, да има защо да се мрънка след това. За моите 37 години никога не съм пропускал вот"; "Важно е да се гласува. Независимо за кого. Имам право на глас от 20 години и никога не съм пропуснал да отида то урната. Мисля, че ако искам да мрънкам за това или онова, поне е трябвало да дам своя глас преди това"; "Важно е, да! За съжаление, мисля, че на България ѝ трябва някой да я управлява "отвън". Тези наши "маскари" само си сменят шапките"; "Много е важно всеки да гласува...упражни гражданското си право на избор"; "Важно е, разбира се, защото това е разликата ни с животните. Лошото е, че все повече стойностните хора не се захващат с политика", посочват анкетираните.