В съвместното предаване на Радио "Фокус" и Община Кюстендил "Зона Кюстендил" ще поставим акцент върху предстоящия Празник на черешата. Събитието се провежда ежегодно от 2008 година и се организира от Община Кюстендил, съвместно с Институтът по земеделие. Акцент на празника е изложбата-базар на череши и черешови произведения. Изложбени маси биват аранжирани и покривани с този ярък и вкусен плод - подреждат се и майсторски изплетени вешала. Провежда се базар на кюстендилски череши, с участието на местни земеделски производители. Търговци и занаятчии от цялата страна представят своите майсторски произведения. Всяка година културни събития и открити сцени допринасят допълнително за доброто настроение на гостите на празника. За програмата на празника ще говорим с Дима Укалска, началник на отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил.

Избрани от Бога, обичани от самодивите, белязани със знака за сакралност, черешите са символ на доброто. Те са предвестници на лятото, вратата през която се отваря берекета и успеха на кюстендилския овощен край. Тук черешата е присадена в бита и културата на населението; тя е пазена и обгрижвана с обич, с надежда за добруване, оградена е от ритуали и самородна поетичност. Темата ще продължим с председателя на читалище "Отец Паисий“ – село Багренци, Йорданка Иванова. Черешата в кулинарията също няма да бъде подмината - пити, сладка, компоти и сиропи от череши, ще опитат производители и гости на града. В предаването ще разговаряме с библиотекаря към читалище "Димитър Каляшки“ – село Жиленци Валентина Николова. Деветият студентски пленер "В духа на Майстора" се провежда в Кюстендил до 30 юни. В пленера се включват студенти от Националната художествена академия (НХА), от специалностите – "Живопис", "Скулптура" и "Изкуствознание". Наш гост в предаването ще бъде Валентин Господинов, директор на кюстендилската галерия.

Предаването "Зона Кюстендил" се излъчва всеки понеделник от 12.00 часа до 13.00 часа. Телефонът за връзка с нас е 078/ 55 18 50. Водещ на предаването е Венцеслав Илчев.