В съвместното предаване на Радио "Фокус" и Община Кюстендил "Зона Кюстендил" ще поставим акцент върху историята и културата в древния град. Ще говорим за Средновековната църква "Свети Георги“ в Кюстендил, която е сред най-старите и любопитни паметници на средновековното изкуство по българските земи. Тя е архитектурен и художествен паметник на културата с категория “национално значение“. В църквата има стенописи от няколко периода. В храма са запазени средновековни графити – рисунки и надписи, оставени от посетители и местни хора в миналото. Именно те са обект на изследване от страна на главен асистент д-р Явор Митов, който ще бъде гост в предаването. Ще ви срещнем с Евгени Серафимов, ръководител на школата "Новите майстори“. Тази седмица във фоайето на общинския драматичен театър младите творци ще представят своята годишна изложба.

Ще отворим врати и за рубриката – "Книгите, които ни свързват“. Тя е за четящия човек, но и не само - а за любопитния, за отворения към приключения и непознати територии, за тези, които тепърва откриват книгите, но и за тези, които са убедени и страстни читатели. Всеки втори понеделник от месеца съвместно с екипа на Регионална библиотека "Емануил Попдимитров", ви запознаваме с всичко ново и любопитно в света на книгите и Библиотеката. Темите днес – инициативите "Лято е, ела в библиотеката“ и "Литературни вечери“. Ще ви срещнем и с поета Методи Джонев.

Предаването "Зона Кюстендил" се излъчва всеки понеделник от 12.00 часа до 13.00 часа. Телефонът за връзка с нас е 078/ 55 18 50. Водещ на предаването е Венцеслав Илчев.