По повод информацията на Plovdiv24.bg за предстоящ протест заради неработещо осветление на пътя между Пловдив и Асеновград отправихме конкретни въпроси към АПИ. В отговор получихме следната информация:

- Колко са всички осветителни тела по пътя? Колко от тях работят и колко не работят? Къде (в кой участък и от коя страна?)

- 604 са осветителни тела на републикански път II-86 Пловдив – Асеновград. На 12 март е възстановено осветлението в участъка. Причината за прекъсването са пътно-транспортни произшествия, при които са повредени стълбове и са нарушени кръговете за електрическо захранване. При настъпване на ПТП и ударен стълб автоматично се включва защита и се изключва осветлението на целия кръг с цел безопасност. Това е и причината някои участъци да не бъдат осветени до 12 март. На пътноподдържащото дружество е възложено възстановяване на осветеността в отсечката и подмяна на 24 повредени стълбове. Новите стълбове ще бъдат монтирани веднага след доставката им на обекта.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост и да спазват правилата за движение, за да не се стига до пътни инциденти и повреждане на стълбовете за осветление и превозните средства на гражданите.

При пътен инцидент и ударен стълб с цел безопасност автоматично се включва защита и спира осветлението на целия токов кръг. До момента са установени 24 увредени стълба от пътно-транспортни произшествия, като последното е от 11 март.

- Чий ангажимент е поддържането на осветлението на пътя в изправност?

- В момента поддържането на осветлението е ангажимент на Агенция "Пътна инфраструктура". Предстои след издаване на разрешението за ползване за изградените локални платна на пътя Пловдив – Асеновград, които осигуряват връзка на имотите до трасето на второкласния път, стопанисването и поддържането на осветлението в пътния участък да бъде предадено на общините Родопи, Куклен и Асеновград.

- Как се осъществява захранването с електричество за осветителните тела?

- Захранването се осъществява чрез десет кръга за електрическо захранване.

- Колко струва на месец изразходваната енергия? Кой плаща?

- За изразходваната електрическа енергия през януари 2024 г. Областно пътно управление – Пловдив е платило 7625 лв. През месеца са работили три от общо десет кръга за електрическо захранване.