Жители на селища от три общини ще протестират в петък сутринта срещу неработещото осветление по път II-86 между Пловдив и Асеновград. Отправен е призив към жителите на общините Куклен, Асеновград и "Родопи" да се включат в демонстрацията, предава Plovdiv24.bg

Протестът ще бъде от 8 до 9 ч. на разклона за село Крумово, където е едно от неосветените кръгови кръстовища. Най-потърпевши са жителите на Крумово, Ягодово и Асеновград. Те ще се съберат край шосето, след което ще пресекат пътя и ще влязат в пространството на самото кръгово. Тогава колите ще бъдат спрени за кратко, за да минат безопасно протестиращите.

"Няма да спираме движението напълно, защото не искаме да възпрепятстваме хората да отидат на работа или да заведат децата си на училище", коментира за медията ни общинският съветник от ОбС "Родопи" Емил Иванов, който е един от организаторите на мероприятието.

Пътят между Пловдив и Асеновград е направен по европейски образец - широк, с локални платна, с осветление. Инвестицията в него е над 25 милиона лева, а сега се оказва, че няма пари за поддръжката му, възмущава се Иванов.

Съветникът многократно е сигнализирал институциите, че само около 10-20% от осветлението на II-86 работи и то основно пред бензиностанциите. В отговор на негово писмо до ОПУ - Пловдив се казва, че АПИ е уведомена за авариите по осветителната инсталация, които са следствие от честите пътно-транспортни произшествия по трасето. Унищожени са над 10 електрически стълба, което е довело до прекъсване на захранването в различни участъци. От пътното управление казват още, че в действащия към момента договор за зимно и аварийно поддържане на републиканската пътна мрежа няма възможност за отстраняване на повредите и АПИ е институцията, която е компетентна да вземе решение по проблема.

"Чашата преля на 29 февруари, когато имаше птп със смъртен случай, вие също писахте за него. Катастрофата стана в кръговото в тъмния участък. Тогава вече пуснах сигнал и до Окръжна прокуратура" - каза Иванов. 

Инициативата за протеста е на ИТН, чийто координатор за община "Родопи" е самият Емил Иванов. Той уточни, че преди всичко изразява гражданската си позиция конкретно по този наболял проблем. "Занимавайки се с политика, искам да направя добро на моите съграждани" - коментира съветникът.

Plovdiv24.bg изпрати въпроси до АПИ, на които очакваме отговор.