Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие на проведените на 5 февруари консултации при областния управител на Враца Георги Митов за секретар на Районната избирателна комисия за предстоящите парламентарни избори, съобщиха от областна управа.

На консултациите присъстваха упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции в 48-то Народно събрание, както и заместник областният управител Милчо Стефанов.

Областният управител Георги Митов запозна участниците с решението на Централната избирателна комисия от 2 февруари, от което става ясно, че съставът на РИК – Враца наброява 13 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар.

Уточнено бе, че разпределението им по квоти е съответно: за коалиция "ГЕРБ-СДС“ – 4 членове; за коалиция "Продължаваме промяната“ – 3 членове; за партия "ДПС" – 2 членове; за партия "Възраждане“ – 1 член; за коалиция "БСП за България" – 1 член; за коалиция "Демократична България – обединение“ – 1 член; за коалиция "Български възход“ – 1 член.

Участниците в срещата направиха своите предложения за членове на РИК – Враца, придружени с необходимите документи.

По време на консултациите, политическите формации постигнаха съгласие за председател на РИК – Враца да бъде избрана Лора Младенова- юрист, предложена от коалиция ГЕРБ- СДС. Подкрепено бе и искането за заместник-председателите на РИК – Враца, Светлана Георгиева – предложена от Коалиция "Продължаваме Промяната“ и Георги Петров от ПП "Възраждане“. Съгласие не  бе постигнато за длъжността секретар, за която постъпиха две предложения от ПП ДПС и от коалиция "БСП за България“.

Областният управител Георги Митов заяви, че всички подадени предложения и подписания протокол от проведената консултация ще бъдат изпратени до ЦИК в законоустановения срок за окончателно решение за състава на РИК – Враца.

Предвид непостигнатото съгласие за секретар на РИК, предстои окончателното решение за този  пост да бъде взето от ЦИК, след което със свое решение ЦИК ще назначи състава на РИК – Враца за предстоящите парламентарни избори.