Портретът на Апостола на свободата Васил Левски, държан от двама мъже в четнически униформи, след него шест метрово знаме, поверено в ръцете на танцьорите от Пирински танцов ансамбъл "Вихрен“ към Народно читалище "Никола Вапцаров – 1866“, а след тях 150 горящи огнени факли, гордо носени от ученици от благоевградските училища и официални гости – такава бе картината тази вечер в Благоевград за 150-та годишнина от гибелта на Васил Левски, предаде репортер на "Фокус“.

Стотици жители и гости на областния център, представители на РК "Традиция“ и официални гости се стекоха на площад "Георги Измирлиев“, за да станат част от паметното събитие и да засвидетелстват своята почит към един от най – големите герои на България, а именно Васил Иванов Кунчев, познат в българската история като Васил Левски.

Факелното шествие започна от сградата на Общинска администрация, премина по главната търговска улица до бюст – паметника на Апостола, където участниците в шествието имаха възможността да поднесат своите цветя и венци в знак на почит към Левски.

Възпоменателната церемония започна с приемане на почетния караул, след което последва химна на България.

"Днес България не празнува, днес България свежда глава, за да почетен един от най – свидните си синове. Черното бесило не успя да погуби святото дело на Дякона, не унищожи заветите, които Левски остави на нас. Макар обесен, той е обречен на безсмъртие“, каза в свое слово пред присъстващите кметът на Община Благоевград Илко Стоянов.

Възпитаници на ПГСАГ "Васил Левски“, чиито патрон е Апостола, припомниха едни от най-знаковите моменти от живота и делото на националния герой, отдал живота си за Свободна България, а деца от Детска градина "Детски свят" – Благоевград рецитираха стихове и пяха песни, посветени на Васил Левски.

Венци и цветя бяха положени от: кмета на Община Благоевград Илко Стоянов, областния управител на Благоевград Стоян Христов, председателя на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков, командира на 3-то Бригадно командване Митко Балтов, Областна дирекция на МВР – Благоевград, представители на храм "Въведение Богородично“ – Благоевград, представители на политически партии, евродепутати, директори на културни и образователни институции, общественици и граждани.