С общоградско поклонение и военен ритуал във Велико Търново бяха чествани 150 години безсмъртие на Апостола на свободата Васил Левски. От Общината уточняват за "Фокус“, че в проявата се включиха управници, граждани, десетки деца, ученици и общественици. Пред паметника на Дякона детска вокална група "Пеещи камбанки“ изпълни песента "Апостоле“, а учениците Анна Пеева и Стефан Владимиров разказаха за живота и делото на Левски с литературната композиция "И твоят един син, Българийо..“. Отец Славчо отслужи заупокойна молитва. Кметът Даниел Панов, заедно със стотици деца, млади хора, великотърновци и гости на града поднесе венци и цветя на паметника на Апостола в центъра на Велико Търново. В ритуала се включиха и представители на различни институции.

В словото си Панов припомни, че Апостола стои на най-високо място в българския национален пантеон, превърнал се е в икона на българското освободително движение и е вярвал в силите на българския народ сам да чертае пътя си. Обесването на Васил Левски на 18 февруари 1873 година, макар да е тежък удар за предците ни, не ги сломява - Апостола вече е запалил огъня в душите им. Огънят на безсмъртието, който ярко гори вече 150 години, продължи Панов.

"Днес няма българин, който да не трепва, щом чуе името на Апостола! Но да го помним и славим не е достатъчно. Нужно е да прозрем заветите му и уроците, които историята ни дава за живота му. Тази България днес ли си представяше той? С народ, който е разделен? С политици, които окачват портретите му, но вършат дела, от които той би се срамувал? Които горят мостове, а не ги градят? Държава, в която патриотизмът се ползва за користни и личностни цели? Апостола не би допуснал и позв news pic 2
© Община Велико Търново
олил всичко това, което виждаме ежедневно. Той казваше "Свободата от нас си зависи“. Какъв по-ценен урок от тези думи? Нека отстояваме ценностите – християнски, общочовешки и морални. Да отстояваме правата си. Да бъдем единни.Така ще докажем, че сме достойни да го славим. Дължим го на децата на Велико Търново. За щастие, Васил Левски е жив и в техните очи и сърца! Видяхме и го и днес – пред паметника му. Благодаря на учителите и на родителите – за възпитанието на децата в дух на искрено родолюбие. Родолюбие, което бе идеал и на самия Васил Левски. Вечна слава на Апостола“, завърши обръщението си кметът на Велико Търново.

Слово произнесе и ректорът на Националния военен университет "Васил Левски“ бриг. генерал Иван Маламов. За бъде подчертано безсмъртието на Васил Левски, проведена бе и тържествена заря-проверка на ротите на висшето училище.