По време на конфликта в Украйна вече видяхме много различни модели безпилотни летателни апарати (БПЛА), както разузнавателни, така и т. нар. "камикадзе“. Въпреки това, дронове, подобни на ударни хеликоптери, все още са рядкост. За съжаление, тази ситуация може да се промени в близко бъдеще, тъй като Кремъл започва масово производство на МДП-01 "Термит“. Представянето му се състоя по време на посещението на заместник-председателя на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев в Московския индустриален парк "Руднево“.

Русия се хвали с безпилотен боен хеликоптер

Както съобщава Defense Blog, таен договор за производството на значителен брой от тези дронове е подписан още през 2021 г., тоест още преди събитията в Украйна. Този БПЛА тип хеликоптер е разработен и ще се произвежда от Научно-производственото предприятие "Стрела“ в Жуковски, част от Кронщадската група. Струва си да припомним, че приблизително по същото време Кронщат обяви началото на строителството на завод за серийно производство на бойни безпилотни летателни апарати за руската армия и потенциални клиенти, така че "термитите“ най-вероятно ще се произвеждат там.

МДП-01 "Термит". Какво знаем за този дрон?

МДП-01 "Термит" може да се похвали с максимално излетно тегло от 450 кг, скорост до 150 км/ч и височина на полета от 3500 метра. Той е пригоден за закачане на управляеми ракети С-8Л, създадени на базата на неуправляемите авиационни ракети С-8, използвани от руската военна авиация (80 мм ракета въздух-земя, използвана от 70-те години на миналия век).

Производителят твърди, че това оръжие е еквивалентно на американската система APKWS, разработена за неуправляемата ракета Hydra 70, превръщайки ракетата в прецизно управляем боеприпас - опция, която е много по-евтина от класическите лазерно управляеми ракети.

За разлика от своите предшественици, използваната от безпилотния самолет МДП-01 "Термит". ракета е оборудвана с полуактивна лазерно насочвана бойна глава и осколочно-фугасен заряд с обсег на действие до 6 километра. Полуактивното насочване включва непрекъснато приемане на отразени от целта вълни, изпратени от предавател, разположен извън ракетата, като например на дрон, самолет или на земята.

Това позволява на оператора на дрона да атакува точно цели, посочени от лазера, а липсата на собствен предавател намалява теглото и цената на ракетата, въпреки че външният предавател трябва да бъде постоянно фокусиран върху целта и различни обекти или облаци могат да пречат наа това, но във всеки случай говорим за много по-голяма точност и ниво на сложност в сравнение с базова неуправляема ракета.