Крайната цел на канцлера на ФРГ Олаф Шолц е Украйна да се съгласи на мирни преговори с Русия – и колкото по-скоро, толкова по-добре. Това заключение може да се направи от нежеланието на Шолц да "вложи всичко“ за Украйна и да разреши доставката на крилати ракети с голям обсег Taurus, пише изданието Politico.

Отказът на републиканците в Конгреса на САЩ да отпуснат още един пакет от помощи за Украйна в този смисъл играе в полза на германците, коментират от редакцията.

Германия ще проведе парламентарни избори през есента на 2025 година, а Шолц е канцлерът с най-ниския рейтинг в историята на Германия. На фона на множество вътрешни проблеми, единствената област, в която Шолц постоянно се радва на добри оценки, е справянето му с въпроса за Украйна.

Изданието припомня, че според всички социологически проучвания германците са против увеличаването на доставките на оръжие за Украйна и подкрепят дипломатически сценарий за прекратяване на конфликта.

Politico смята, че това е причината Шолц да избере стратегията "канцлер на мира“. И също така, както твърди американското издание, "той е воден от дълбоко вкоренен страх от Русия“.

Шолц се ръководи от позицията, че "Русия не трябва да печели, а Украйна не трябва да губи“. Като част от тази стратегия Киев получава достатъчно оръжия, за да оцелее, но не и да спечели войната.