В събота, 17 февруари, украинският президент Володимир Зеленски призова съюзниците си да преодолеят "изкуствения" недостиг на оръжия, който засилва позициите на силите на руския президент Владимир Путин на бойното поле, предаде Reuters.

В обръщението си към Мюнхенската конференция по сигурността в Южна Германия, което предизвика бурни овации, Зеленски смеси благодарността за подкрепата, оказана от западните страни, с призива за повече.

Той говори в критичен момент от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, което продължава вече почти трета година, а войските ѝ са принудени да се изтеглят от опустошения източен град Авдеевка.

Украйна е изправена пред остър недостиг на боеприпаси, а американската военна помощ се отлага от месеци в Конгреса.

"За съжаление поддържането на Украйна в изкуствен недостиг на оръжия, особено в недостиг на артилерия и способности за далечно действие, позволява на Путин да се адаптира към настоящата интензивност на войната. Това самоотслабване на демокрацията с течение на времето подкопава нашата съвместна решимост", заявява той.

"Не питайте Украйна кога ще приключи войната. Попитайте се защо Путин все още е в състояние да я продължи?" добавя Зеленски.

Той отбеляза, че изпращането на допълнителни пакети с оръжия и средства за противовъздушна отбрана за Украйна е най-важното нещо, което съюзниците ѝ могат да направят в момента.

По-рано на същата конференция германският канцлер Олаф Шолц отклони въпросите за това дали ще предостави на Киев ракети с голям обсег Taurus.

"Ако вашият артилерийски (обсег) е 20 км, а този на Русия е 40 км, ето ви отговора", коментира Зеленски.