Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще назначи "еврокомисар по отбраната", ако запази поста си след изборите за ЕС през юни, е заявила тя на 17 февруари, предават Euroactiv и европейската редакция на Politico.

Говорейки на Мюнхенската конференция по сигурността, председателят на Комисията е заявила, че би било "разумно" да се създаде поста, ако тя продължи да бъде ръководител на изпълнителната власт на ЕС след изборите.

"Ако бъда председател на следващата Европейска комисия, щях да имам комисар по отбраната", е коментирала Фон дер Лайен, която беше министър на отбраната на Германия, преди да поеме висшия пост в Комисията.

Фон дер Лайен и нейните 27 комисари не се избират пряко от европейските избиратели. Вместо това председателят на комисията се назначава от Европейския съвет и се одобрява или отхвърля от Европейския парламент. Ако бъде потвърден, председателят избира 27 комисари, обикновено по един от всяка държава членка.

Следващата комисия ще бъде сформирана, докато Унгария, чийто премиер има антагонистични отношения с Фон дер Лайен, председателства Съвета на ротационен принцип. Докато се прогнозира, че десните партии ще нараснат на парламентарните избори през юни, центристката Европейска народна партия (ЕНП) на Фон дер Лайен вероятно ще остане най-голямата фракция в парламента със 720 места. 

ЕНП подкрепя назначаването на комисар по отбраната. В проект на манифест, видян от Euractiv миналия месец, партията заявява, че който и да поеме поста, трябва да отговаря за това ЕС да харчи 0,5% от общия си бюджет за отбрана и да отделя равен дял за обновяване на оръжейната индустрия в блокове.

По-рано тази седмица анонимен дипломат от ЕС е заявил пред Politico, че полският външен министър Радослав Сикорски и естонският премиер Кая Калас са водещите кандидати за поста. Те са гласови поддръжници на Украйна, а Die Welt съобщи в събота, че Калас е пропуснал шанса да замени Йенс Столтенберг като генерален секретар на НАТО.