Нидерландският премиер в оставка Марк Рюте заяви, че Европа трябва да спре да се оплаква от Доналд Тръмп и да се съсредоточи върху това, което може да направи за Украйна, предаде Reuters.

Доналд Тръмп предизвика недоволство в Европа, заявявайки, че ако отново стане президент на САЩ, няма да защитава член на НАТО, който не плаща задълженията си.

"Трябва да спрем да се оплакваме, да хленчим за Тръмп. Това е въпрос към американците (ще го изберат ли на изборите). Не съм американец, не гласувам в САЩ. Трябва да си сътрудничим с всички, които са на подиума", заявява Рюте на панел на Мюнхенската конференция по сигурността.

Той допълва, че "Европа във всеки случай трябва да харчи повече за отбрана и да увеличи производството на боеприпаси, не само защото Тръмп може да се върне".

Рюте подчертава, че не знае дали се смята за основен кандидат за следващ генерален секретар на НАТО в Европа, като пояснява, че няма да започне кампания, за да стигне до тази позиция.

"Всичко, което чух през последните няколко дни, е хленчене за Тръмп. Нека спрем да правим това. След разговор с американски политици в Мюнхен съм умерен оптимист, че американската военна помощ за Украйна, която в момента е спряна, ще бъде приета в Конгреса", коментира още Рюте.