Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова НАТО да вземе "положително политическо решение" за членството на страната в рамките на срещата на върха във Вилнюс на 11-12 юли. Съответното украинският президент заяви в обръщение към Срещата на върха за демокрацията в Копенхаген, съобщава Reuters.

Зеленски отбеляза, че присъединяването на Финландия към НАТО демонстрира силата на гаранциите за сигурност. Той също така благодари на Дания и други съюзници за тяхната решителност да помогнат на Украйна в борбата й срещу Русия.

По-рано и вицепремиерът на Украйна Олга Стефанишина заяви, че страната очаква да получи политическа покана за НАТО на срещата на върха във Вилнюс.

Американският вестник The Washington Post съобщи, че няколко седмици преди годишната среща на върха във Вилнюс в страните-членки на НАТО са в ход засилени дискусии за определяне на следващите стъпки по пътя на украинското членство в организацията. Но въпреки общата позиция сред държавите, Алиансът няма да отправи официална покана за членство към Украйна.