Силвио Берлускони изпрати видеообръщение до своята партия Forza Italia, което е първата му публична поява, откакто беше приет в болница преди месец. "Видео заявръщането на Берлускони: Ето заради вас, аз спасих нашата демокрация", пише италианското издание Тoday.

"Ето ме, тук съм за вас, нося риза и сако за първи път от повече от месец“. Силвио Берлускони, който беше хоспитализиран от един месец в болницата Сан Рафаеле в Милано заради усложнения от хронична левкемия, отново е в публичното пространство.

Лидерът на Forza Italia се е появил отново след седмиците на лечение с видео съобщение, излъчено на конгреса на Forza Italia, който се провеждаше в Милано. Лекарското "не" на исканията му е попречило да присъства физически, така че болницата се е превърнала в декор в последните часове за почти завърналият се "Рицар на труда".

Той е решил да се представи със същата "естетика“, както винаги: седнал на бюрото, папка с документи пред него, две копия на една от книгите му и чаша вода, на заден план билборд на Forza Italia, трицветното знаме и европейското. Гласът, на моменти уморен, обаче издава неоптималното физическо състояние, пише италианската медия.

Той е припомнил дните между 1993 г. и януари 1994 г., в които съзрява идеята му да излезе на терена, но също така говори за болницата, настоящата ситуация и бъдещето: "Готов съм да възобновя нашите битки с вас“.

"Публиката изслуша речта почти в религиозно мълчание, но все пак имаше много аплодисменти, особено когато Берлускони говореше за своето "излизане на терена", за борбата срещу комунистите и левицата", за бъдещето на партията", коментира италианската медия.

"Преди няколко нощи тук, в Сан Рафаеле, внезапно се събудих с въпрос, от който не можех да се отърва: "Защо съм тук? Какво правя тук? За какво се боря тук? ' - казва Берлускони - Моята Марта ме пазеше. Тя също си зададе същия въпрос. "Защо сме тук?" И тя ми каза: "Ние сме тук, защото работихте толкова усилено, работите толкова усилено, за да спасите нашата демокрация и нашата свобода?““.

"Forza Italia е за нас като светска религия, религията на свободата, за която говори Бенедето Кроче, религия на сърцето, на ума, ангажимент към нас самите, към нашите деца, към всички италианци“, е заявил Берлускони.

Говорейки около 20 минути, Берлускони е разказал надълго и нашироко решението си да се откаже от ръководните роли в своята бизнес империя преди 30 години, за да влезе в политиката, "за да спаси Италия от комунизма".

"Ние сме основният и лоялен стълб на това мнозинство, ние сме гръбнакът на това правителство“, е заявил той, имайки предвид дясната администрация на премиера Джорджия Мелони, отбелязват от Reuters.