Новото правителство на Италия, водено от премиера Джорджа Мелони, одобри първия си пакет от мерки, които облекчават някои антиковид ограничения, както и забавяне на планираната реформа на правосъдието в знак на дистанциране от политиката на предишния кабинет, отбелязва Anadolu Agency.

Новите правила, одобрени след двучасово заседание на кабинета, позволяват повторното интегриране на лекари и медицински сестри, отстранени от работа заради отказа им да се ваксинират срещу COVID-19, наложена от правителството на Драги по-рано тази година.

Мерките, оповестени от Мелони и съответните министри, идват шест месеца след края на извънредното положение в страната, наложено заради пандемията. Новият здравен министър Орацио Скилачи обясни, че те са отговор на "тревожния недостиг на медицински и здравен персонал“ и следват научната оценка на развитието на пандемията.

На пресконференция след заседанието на кабинета Мелони каза, че е отказала да приеме "идеологически подход“ към мерките срещу коронавируса, които според нея погрешно са станали "въпрос на предизборна кампания“.

Тя също така поясни, че задължението за носене на маска ще бъде удължено както за здравните работници, така и за посетителите на болници и домове за възрастни хора.

Новото правителство също реши да отложи прилагането на някои от съдебните реформи, одобрени от кабинета на бившия премиер Марио Драги, необходими за получаване на следващия транш от фондовете за възстановяване на Европейския съюз.

Мелони обаче подчерта, че нейното правителство остава ангажирано с реформите и сроковете, поискани от ЕС, тъй като следващите му ходове на икономическия фронт се следят внимателно от европейските партньори и международните инвеститори.

Италианският премиер добави, че забавянето на провеждането на съдебните реформи е необходимо, за да се избегне "парализата на цялата съдебна система", която се нуждае от повече време, за да се адаптира към промените. Вместо това тя приветства нововъведена норма – която тя нарече "символична“ – която позволява на хората, осъдени за престъпления, свързани с мафията, да получат достъп до алтернативно задържане, само когато се съгласят да сътрудничат на разследващите.

Следвайки строгия си подход на "сигурност, закон и ред“, правителството на Мелони също одобри разпоредба, която въвежда нови срокове за затвор от три до шест години за организаторите на партита и други събирания, които представляват опасност за "обществения ред или общественото здраве“.

Мелони също така увери италианците, че нейното правителство се надпреварва с времето, за да изготви закона за бюджета за 2023 г., като каза, че новите бюджетни цели ще бъдат обсъдени на следващото заседание на кабинета, вероятно на 4 ноември.

Правителството трябва да одобри закона за бюджета, включително нови и дългоочаквани икономически мерки, които може да помогнат на италианските семейства и предприятия да се справят с растящите сметки за енергия и рязко нарастващата инфлация на фона на задаващата се рецесия.