Новият премиер на Италия Джорджа Мелони може да посети Киев през първите седмици на ноември, "ако условията за сигурност позволяват", съобщи вестник La Stampa.

Уточнява се, че Мелони е получила покана за посещение в Киев в рамките на телефонния разговор с държавния глава на Украйна Володимир Зеленски, след като премиерът на Италия е дал уверения в продължаващата подкрепа на Рим за страната.

Една от първите точки в програмата на новия италиански премиер е среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, чиято цел е да се подчертае ангажираността на новото правителство към линията на Алианса, отбелязва вестникът. Изданието твърди, че срещата ще се състои "в близко бъдеще", вероятно още следващата седмица, но мястото все още не е определено. La Stampa посочва, че това може да бъде Рим или Брюксел. Освен това, според вестника, италианското правителство скоро ще трябва да вземе решение за шестия пакет военна помощ за Киев.

Мелони многократно е уверявала, че ще защитава националните интереси, но в същото време възнамерява да се придържа към европейската и северноатлантическата линия, особено в отношенията с Москва. Ден по-рано тя, говорейки в долната камара на италианския парламент, заяви, че Италия "ще продължи да бъде надежден партньор на НАТО“, включително по отношение на по-нататъшната подкрепа за Украйна.