Взривяването на Каховската водноелектрическа централа в Украйна, която предизвика големи наводнения в района на Херсон, може да бъде потенциално военно престъпление, заявиха редица западни лидери във вторник, пише европейската редакция на Politico.

"Разрушаването на язовира Каховка днес изложи на риск хиляди цивилни и причинява сериозни щети на околната среда“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция от срещата на върха на Букурещката деветима (Б9) в Словакия. "Това е възмутителен акт, който демонстрира – още веднъж – бруталността на войната на Русия срещу Украйна.“

Той добави, че щетите на язовира показват, че военната интервенция на Русия в Украйна е "напълно неприемлива и грубо нарушение на международното право“.

Германският канцлер Олаф Шолц отбеляза, че вижда атаката като "ново измерение" на войната. Макар да избегна изрично да посочи Кремъл като виновник за взрива, той каза, че атаката "съвпада с начина, по който Путин води тази война“, в коментари, направени на събитие в Берлин.

По думите му, Русия е претърпяла "много неуспехи" в хода на войната и "винаги е извадила извода от това да продължи с още по-голяма агресия срещу Украйна".

Разрушаването на язовира "се присъединява към много, много от престъпленията, които видяхме в Украйна, извършени от руски войници“, продължи Шолц.

Германският външен министър Аналена Бербок повтори тази позиция, заявявайки, че Русия използва язовира, който се намира в близост до Запорожката атомна електроцентрала, като "военно оръжие“, излагайки живота на много хора на риск. "Има само един отговорен за тази екологична катастрофа: престъпната агресивна война на Русия срещу Украйна“, подчерта Баербок.

В съвместно изявление върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел и комисарят на блока по управлението на кризи Янез Ленарчич заявиха, че Русия "продължава своя безразсъден ядрен риск“ с "отчаян акт“.

"Това представлява ново измерение на руските зверства и може да представлява нарушение на международното право, особено на международното хуманитарно право“, се казва в изявлението.

Външният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли нарече нападението на язовира "отвратителен акт“, добавяйки: "Умишленото нападение изключително върху цивилна инфраструктура е военно престъпление“.

По-рано във вторник украински официални лица казаха, че Русия е бомбардирала язовирната стена от съветската епоха, която прехвърля украинската река Днепър в част от Херсонска област, окупирана от руски войски, задържайки цели 18 кубични километра вода, наводнявайки околните села. Язовирът също така доставя вода на полуостров Крим, който Русия анексира през 2014 г. Язовирът служи като един от трите основни моста по Днепър.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че повредата на язовира е "вероятно най-голямата технологична катастрофа в Европа от десетилетия“, добавяйки, че може да представлява "отвратително военно престъпление“.

Русия твърди, че Украйна е отговорна за нападението - което Киев отрича.

Експерти посочват, че Москва може да спечели много повече от разрушаването на язовира, тъй като се стреми да забави дългоочакваната контраофанзива на Украйна.

"Русия контролира язовира … повече от година“, заяви украинският президент Володимир Зеленски на срещата на върха на Б9. "Физически е невъзможно да го взривим по някакъв начин отвън... Миниран е от руските окупатори. И го взривиха."