След година на жертви, извадили много от най-опитните войници от бойното поле, "качеството“ на украинската военна сила пада, което кара мнозина официални лица в Киев да поставят под въпрос готовността на ВСУ да организират дългоочакваната пролетна офанзива, пише американският вестник The Wall Street Journal.

Американски и европейски служители са изчислили, че от началото на войната миналия февруари около 120 000 украински войници са убити или ранени. Данните от руската армия са за около 200 000 изведени от бойното поле, но страната има много по-голяма армия и приблизително три пъти по-многобройно население, от което да привлича наборници. Украйна пази текущия си брой на жертвите в тайна дори от най-верните си западни поддръжници, отбелязват от редакцията.

Като се остави настрана статистиката, притокът на неопитни новобранци, привлечени да тушират загубите в редиците на ВСУ, промени профила на украинските сили, които също страдат от сериозен недостиг на боеприпаси, включително артилерийски снаряди и минохвъргачни бомби, според военния персонал на фронта.

"Най-ценното нещо във войната е бойният опит“, казва командир на батальон от 46-а десантно-щурмова бригада, който се идентифицира само с позивната си "Купол“, в съответствие с украинския военен протокол. "Войник, който е оцелял в битка шест месеца, и войник, дошъл от полигон, са две различни неща. Това са небето и земята“, коментира военният.

"Имаме само няколко войници с боен опит. За съжаление всички вече са мъртви или ранени“, добавя "Купол“.

Подобни мрачни оценки разпространиха осезаем, макар и почти неизказан, песимизъм от фронтовата линия до коридорите на властта в Киев. Неспособността на Украйна да организира силно рекламираното контранастъпление би подхранила нови критики, че САЩ и техните европейски съюзници са чакали твърде дълго, за да задълбочат програмите за обучение и да осигурят бронирани бойни машини, включително танкове Bradleys и Leopard.

Ситуацията на бойното поле сега може да не отразява пълната картина на силите на Украйна, тъй като Киев обучава войски за предстоящата контраофанзива отделно и умишлено не ги пуска в текущите битки, включително за отбраната на Бахмут, обясни американски официален представител, говорейки при условие на анонимност.

Андрий Йермак, ръководител на президентската канцелария на Украйна, увери, че състоянието на украинските сили не намалява оптимизма за предстоящото контранастъпление. "Не мисля, че сме изчерпали потенциала си. Мисля, че във всяка война идва момент, когато трябва да подготвите нов персонал, което се случва в момента“, обясни той.

Ситуацията за Русия може да е по-лоша. По време на среща на НАТО миналия месец министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс отбеляза, че 97% от руската армия вече е разположена в Украйна и че Москва страда от "нивата на изтощение от Първата световна война“.

"Купол“ обаче е категоричен – контраофанзива ще има. "Или ще има клане и трупове, или ще има професионално настъпление. Винаги остава вярата в чудеса“, коментира украинският военен.

Доколко увеличената западна военна помощ и обучение ще наклонят везните в предстоящата пролетна офанзива остава несигурно, като се имат предвид белезите на изтощение, които започват да си личат ясно.