След месеци на нови доставки на оръжия от Запада, Украйна е готова да отвърне на руските интервенционистки сили през следващите седмици – високорискова кампания, която ще определи хода на следващите битки и потенциални мирни преговори, пише The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса.

Оперативните планове на Украйна остават поверителни, но някои аспекти на това, което предстои, се забелязват от поглед върху оборудването, което всяка страна има или не притежава, и скорошното им представяне на бойното поле. И двете се борят да постигнат печалби и хабят муниции с темпове, невиждани от двете световни войни.

За да успее Украйна срещу по-дълбоките ресурси и укрепената отбрана на Русия, тя ще се нуждае от комбинация от умения и късмет, намиране и бързо използване на слаби места, казват стратезите. Докато силите на Киев са по-мотивирани и в някои случаи по-добре въоръжени от войските на Москва, Русия имаше месеци да се подготви за украинска атака и показа по-голяма готовност да изразходва човешки животи и оборудване.

"Това ще бъде много, много трудно“, заяви полският премиер Матеуш Моравецки в интервю. "Големият потенциал и бруталната сила на руснаците не могат да бъдат подценени“.

Украинските сили се обучават от месеци в Западна Европа и САЩ да използват модерно оборудване и да оперират на бойно поле в големи формирования. Перспективите на Киев ще зависят от способността му да координира различни видове войски, включително артилерийски части, танкови корпуси и пехотинци, в това, което е известно като общовойскови бой.

Въпреки обучението и притока на оборудване от Организацията на Северноатлантическия договор, Украйна няма да може да започне нападение в стил НАТО, защото никоя от страните не контролира небето на Украйна. За да прогонят окопалия се враг, както Украйна иска да направи, учебният подход за САЩ и техните съюзници ще започне с масирана въздушна атака с използване на самолети и крилати ракети. Така САЩ започнаха и двете войни в Ирак.

"Ще атакуваме от въздуха и ще установим превъзходство във въздуха“, казва Джон Нагъл, пенсиониран подполковник от армията на САЩ, който сега е доцент по военни изследвания във Военния колеж на армията на САЩ. В Украйна, казва той, нито една от страните няма реално предимство във въздушната мощ.

Украйна разполага само с ограничен брой бойни самолети и хеликоптери за разгръщане и трябва да ги защитава, така че е малко вероятно да ги рискува при фронтална атака срещу подготвените руски сили, посочва Нагл.

Вместо това, казват стратезите, Украйна вероятно ще предприеме голяма атака - или множество по-малки атаки - с помощта на базирани на земята прецизни оръжия с голям обсег, включително ракети и артилерия, голяма част от които дарени от западните съюзници. Американските мобилни ракетни установки M142 Himars или M270 и големи оръдия като гаубици могат да изстрелват сателитно насочвани снаряди на разстояния до 80 километра.

Този обхват, съчетан с разузнавателна информация от украински и западни източници, трябва да позволи на Киев да атакува руските сили далеч зад фронтовите линии. През изминалата година украинските войски нанесоха големи удари срещу руски логистични бази, командни центрове и линии за доставки. Целта на подобни удари е да изолират единици на бойното поле, да подкопаят способността им да се бият и да посеят безредици в руските редици.

След първоначалния обстрел от артилерия и ракети украинските сухопътни сили вероятно ще напреднат в големи количества, подобно на американските войски. Голямата разлика е, че американските или съюзническите сили ще бъдат водени от авангард от модерни тежки танкове, докато украинските сили ще имат само малък брой от тях.

Великобритания обеща да достави 14 от своите танкове Challenger 2 и най-малко 22 германски танка Leopard пристигат от Полша и Норвегия, като скоро се очакват още от други страни, включително Германия.

САЩ обещаха танкове M1 Abrams, но те трябва да пристигнат едва по-късно тази година.

Украйна също има няколкостотин танка от съветската епоха от собствените си оръжейни складове, такива, дарени от бивши съседи от Варшавския договор, и други, пленени от руските войски. Колко Киев има и е загубил в битка, не е ясно.

Независимо че тези по-стари модели нямат бронята на западните танкове или способността да се прицелват и да стрелят в движение, много от тях са модернизирани от Украйна или нейните съюзници с малко модерно оборудване, като инструменти за нощно виждане, компютри за прицелване и сигурни комуникации.

Зад предната вълна от танкове вероятно ще следват десетки бойни бронирани машини. Някои, като френските AMX-10 и американските бойни машини Bradley, приличат на танкове, благодарение на своите протектори или оръдейни кули. Брадли носи огромна картечница, способна да изстреля до 300 изстрела в минута и да унищожи руски танк Т-72 от над една миля. Той също така носи противотанкови ракети TOW, които могат да унищожат цел от повече от 2 мили.

Къде Украйна ще удари руските войски, остава неизвестно. Г-н Спенсър казва, че Киев вероятно ще остане гъвкав, опитвайки се да открие най-слабите места в защитата на Русия и да задържи ударни сили, които могат да бъдат разположени другаде. По думите му, тази стратегия е позволила на украинците да си върнат хиляди квадратни километри в североизточния район на Харков миналата есен, след като в продължение на месеци са съобщавали, че ще започнат атака в южния район на Херсон.

Филипс О’Брайън, професор по стратегически изследвания в университета Сейнт Андрюс в Шотландия, е сигурен, че Киев би искал да прекъсне сухопътния коридор, който Русия е установила по протежение на югоизточната част на Украйна чрез натиск от Запорожие към Мелитопол и Азовско море. Успехът би разполовил руските сили и би прекъснал линиите за доставки към Крим.

Москва, очаквайки подобно нападение, прекара месеци в изграждането на отбранителни укрепления в района на Запорожие, което според някои анализатори може да накара украинците вместо това да опитат друг подход.

"Едно нещо, в което са добри, е да видят къде могат да се възползват от по-слабите места в руската линия“, казва г-н О’Брайън за украинците. "Ключовото нещо е да имаме известен успех“.

Физическите отбранителни съоръжения са пречка само ако са добре защитавани, посочва г-н Нагъл. Ако руските войски не заемат окопите, Украйна може да ги разруши с булдозер и да напредне, смята той.

Г-н О’Брайън се притеснява, че доставките на оръжия от Запада могат да притиснат Украйна да започне офанзива без всички способности, от които се нуждае, за да успее – особено оръжия с по-голям обсег, които биха могли да помогнат за прекъсване на руските линии за доставки. От миналата година Украйна поиска от САЩ армейска тактическа ракетна система или ATACMS, която има обсег от около 300 километра.

Администрацията на Байдън, която обеща повече от 32 милиарда долара оръжия и друга помощ за сигурността на Украйна, отказа да предостави ATACMS поради опасения, че Украйна може да го използва, за да удари руска територия и да предизвика по-широк конфликт със Запада.

Но Микола Биелисков, научен сътрудник в базирания в Киев Национален институт за стратегически изследвания, подкрепян от правителството мозъчен тръст, казва, че дългата битка за Бахмут е изтощила руснаците, потенциално давайки шанс на Украйна да постигне напредък.

"Сега може да се отвори уникален прозорец на възможност за извършване на офанзива, като Русия е отслабена предвид неуспешната й офанзива и преди нов възможен кръг от руска мобилизация“, заяви той. Но добави, че и двете страни сега са изправени пред един и същ проблем, след една година битки: "трудно мобилизиране на ресурси за поддържане на същото ниво на битка“.