Смартфоните превръщат войната в Украйна най-интензивно документираната в историята, променяйки формата на конфликта и трансформирайки разбирането на света за него, пише The Wall Street Journal.

Всяко от милионите устройства в и около Украйна са сензори, които могат да предоставят данни, локализирани за място и време. Техните микрофони и камери могат да записват и предават звуци и изображения, които показват реално фактите от войната или предоставят инструменти за пропаганда.

Те се използват за идентифициране на военни цели със съзнателното или несъзнателното участие на потребителите и за оценка на щетите. Те позволяват на обикновените хора средствата да предоставят на военните информация за насочване, заличавайки разделението между цивилни и бойци. Те се използват от руската и украинската общественост за набиране на средства за униформи, дронове или друго военно оборудване и от украинската армия за насочване на дронове и бомбардиране на цели. Използват се и за обаждане до дома.

"Войната е в дланта ви, което е удивително, наистина можете да сте навсякъде по света“, казва Матю Форд, доцент в Шведския университет по отбрана. "Едно устройство се превръща в средство, чрез което произвеждате, публикувате и консумирате медии, но също така атакувате врага“, отбелязва той.

Цифровата документация, предоставена от смартфоните, вече е огромна. Mnemonic, базирана в Берлин организация с нестопанска цел, която документира нарушенията на човешките права в Украйна, казва, че е събрала 2,8 милиона цифрови записа за по-малко от година. За 11 години война в Сирия Сирийският архив, дъщерна организация, е събрал и съхранил 5 милиона цифрови записа.

Устройствата имат и значителна военна полза. "Смартфоните са сбъдната мечта за хората от разузнаването и кошмар за хората от контраразузнаването“, подчертава Елиът Коен, военен историк и стратег в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон – първото, защото могат да помогнат за идентифициране на вражеските движения , вторите, защото еднакво могат да изложат собствената си страна.

Чеченските бойци, лоялни на силния лидер Рамзан Кадиров и известни с използването на TikTok и Instagram за рекламиране на подвизите си, на няколко пъти разкриха местонахождението си с помощта на мобилни телефони, привличайки поне три удара, след като военното разузнаване на Украйна успя да ги локализира чрез техните публикации в социалните медии, според украински служител.

Един инцидент беше в училищна сграда в селска част на Херсонска област на Украйна по време на есенната офанзива на Украйна там. "Авторът на видеоклипа е заснел колегите си от различни ъгли, както и помещенията и територията на училището, където се намират“, разказва служителят. Часове по-късно сградата е ударена с прецизна артилерия. Ударът уби около 30 бойци, съобщиха чеченци в социалните медии.

Използването на телефони на бойното поле е тест за фундаментална дисциплина, отбелязва още Коен. "Една наистина добре дисциплинирана армия вероятно никога няма да бъде перфектна в предотвратяването на хората да използват мобилни телефони и подобни неща. Но те ще се справят много по-добре от, да речем, руснаците“.

Смартфоните също дават прозорец на вътрешния фронт към бойното поле и отварят възможности за информационна война.

Платформи като Facebook, която е блокирана в Русия, и ВКонтакте носят значително военно съдържание, но услугата, в която голяма част от войната се разиграва и от двете страни, е Telegram, криптирано приложение, което позволява широко разпространение на съдържание без почти никакво управление.

"През Telegram има това неподправено изливане на ужасите на войната в реално време, което никога досега не сме виждали… без да бъде санирано, без да бъде цензурирано“, казва Андрю Хоскинс, професор по глобална сигурност в университета в Глазгоу.

"В някои канали всяко изображение и видео според мен е нарушение на Женевските конвенции“, които забраняват например разпространението на снимки на загиналите във войната и настояват за запазване на достойнството на военнопленниците.

Осмислянето на тази маса от дигитален материал изисква "някакъв човек в течение“, посочва Форд.