Русия започна масивна атака с ракети и дронове срещу електроцентралите в Украйна като част от нова кампания, целяща да използва забавянето в западната помощ за Киев, за да увеличи предимството на Москва. Така военните на Москва принуждават ръководството на Украйна да прави труден избор между това какво да защити, коментират в редакцията на американския вестник The Wall Street Journal.

Ударите през нощта на 11 април поразиха няколко региона на страната, унищожавайки електроцентрала в района на Киев и причинявайки допълнителни щети на други енергийни съоръжения, които така или иначе бяха повредени при предишни атаки.

"Нуждаем се от противовъздушна отбрана и друга отбранителна подкрепа, а не от невежество и дълги дискусии“, заяви президентът на страната Володимир Зеленски, който наскоро предупреди, че Украйна ще остане без ракети за противовъздушна отбрана, ако темпото и интензивността на руските удари продължат. Украйна се нуждае от 25 зенитно-ракетни комплекса Patriot, за да защитава пълноценно своята територия.

Скорошните атаки срещу най-голямата водноелектрическа централа в Украйна и няколко топлоелектрически централи подчертаха уязвимостта на енергийната инфраструктура на страната. Като се насочва към гражданска инфраструктура, Русия се опитва да положи основата за бъдещи нападателни действия, изтощавайки украинската противовъздушна отбрана и отклонявайки ресурсите на Киев далеч от фронтовата линия, обяснява анализаторът  по въпросите на отбраната Франц Щефан-Гади.

Русия извърши поредица от атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна през 2022 година, по време на първата зима на войната, но последните й удари показват нов подход. "В сравнение с миналата година врагът промени тактиката си и настоящите атаки имат много по-сложни последици за нас“, призна украинският енергиен министър Герман Галущенко миналата седмица.

За разлика от първата зима, когато Русия атакува разпределителните мрежи на Украйна, последните удари са насочени към унищожаване на производствени мощности и са по-концентрирани и прецизни.

По-голямата част от електроенергията в Украйна се произвежда от три атомни електроцентрали, а топлоелектрическите и водноелектрическите централи са от решаващо значение за балансирането на системата по време на пиковите натоварвания.

Според Владимир Кудрицки, генерален директор на националната енергийна компания "Укренерго“, вносът на електроенергия от Европа помага за покриване на дефицита в страната, тъй като търсенето е ниско през пролетта. Но вносният енергиен капацитет е ограничен до 1700 MW и доставката не е гарантирана.

Без пълна защита на небето, децентрализирането на производството на електроенергия е единственият начин да се намали заплахата от руски атаки, според Александър Харченко, директор на базирания в Киев Център за енергийни изследвания.

Големите електроцентрали са лесна мишена, а енергийната инфраструктура на Украйна датира от съветско време, което означава, че "Русия знае точно къде се намира“. Газовите турбини, разпръснати из Украйна, биха били по-трудни за атакуване - и резултатите биха били по-малко разрушителни, подчерта Харченко.