Администрацията на президента Джо Байдън е посрещнала хладно новото дясно правителство на Израел начело с бившия премиер Бенямин Нетаняху, пише The Wall Street Journal.

Изданието отбелязва, че още преди изборите, "сенатор Робърт Менендес (демократ, Ню Джърси) заплаши с щети върху двустранните отношения, ако израелтяните гласуват за десните партии. Държавният департамент предупреди, че ще бойкотира някои десни министри, а президентът Байдън изчака почти седмица, преди да се обади, за да поздрави Нетаняху. И все пак държавният секретар Антъни Блинкен очевидно е имал време в петък да се обади по телефона на палестинския президент Махмуд Абас, който последно се е кандидатирал за избори (за четиригодишен мандат) през 2005 г.“

Според критиците това, което деградира израелската демокрация, е изборният успех на партията на Итамар Бен-Гвир. Критиците на Бен-Гвир посочват миналото му в крайнодясното движение Каханист. "Виждайки цялата истерия, човек би си помислил, че той е бъдещият министър-председател, а не ръководител на второстепенна партия със седем от 120 места в Кнесета“, коментира WSJ.

Както отбелязва авторът на статията, "лидерите на други страни, които наскоро избраха десни правителства, като Италия или Швеция, не получиха мълчаливо отношение от Вашингтон“.