Британски политици и общественици призовават Лиз Тръс да бъде лишена от доживотни обезщетения, които ще й се полагат като бивш министър-председател на Обединеното кралство. Лидерът на парламентарната опозиция Сайръс Стармър заяви, че Тръс трябва да се откаже от този вид "пенсия“, защото – по думите му – не я заслужава, пише британският вестник The Guardian.

Въпреки факта, че Тръс подаде оставка само месец и половина след встъпването си в длъжност, тя има право на издръжка като бивш премиер в размер на 115 000 лири годишно.

"Тя прекара 44 дни на поста, не заслужава тези пари, трябва да се откаже от тях“, коментира Стармър в интервю за ITV.

Подобни предложения бяха направени по-рано от лидера на либералдемократите Ед Дейви и ръководителя на синдиката на британските държавни служители Марк Сервотка. "Във време, когато всеки пети държавен служител в страната трябва ходи в хранителни банки и 35% пропускат хранене, защото нямат какво да ядат, фактът, че Лиз Тръс може да се оттегли и да получи 115 000 лири е просто абсурдно“, каза Сервотка, цитиран от The Guardian.

Издръжката на бивши министър-председатели във Великобритания се отпуска след оттеглянето на Маргарет Тачър от поста през 1990 г. Експремиерът има право всяка година да предявява иск за 115 000 лири или част от тази сума от бюджета. Парите са предназначени не за лични нужди, а за покриване на разходите, свързани с участието на бившия правителствен ръководител в обществено-политическия живот. Това може да бъде заплащане на офис или поддръжка на личен секретар. Бивш премиер, който продължава да заема публична длъжност, като Тереза ​​Мей или Борис Джонсън, които остават обикновени членове на парламента, нямат право на пълна финансова подкрепа. Размерът на дължимите им плащания се определя, като се вземе предвид текущата им заплата.