Опозиционната Лейбъристка партия на Великобритания обвини бившия министър-председател на страната Лиз Тръс в прекомерно изразходване на бюджетни средства за лични нужди по време на работата й като министър на външните работи на Обединеното кралство, съобщава вестник The Guardian.  

Според опозицията разходите на ведомството за ресторанти, барове, хотели и развлечения, платени с държавни кредитни карти, са скочили рязко по време на мандата на Тръс в сравнение с данните за нейния предшественик на поста Доминик Рааб. "Историята на Лиз Тръс за неуважение към средствата на данъкоплатците и безразсъдното харчене трябваше да бъде сигнал за събуждане, но вместо това Консервативната партия я избра за свой лидер“, заяви заместник-лидерът на Лейбъристката партия Анджела Рейнър.

На този фон лейбъристите се застъпиха за създаването на нов регулаторен орган, който да наблюдава използването на държавни кредитни карти от длъжностни лица, които им позволяват да плащат за стоки на стойност до 20 хиляди британски лири. На свой ред от Даунинг стрийт посочиха, че наличието на такива карти може да намали транзакционните разходи и съответно - държавните разходи.

Както отбелязва The Guardian, един пример за разточителното харчене на средства от британското външно министерство по време на мандата на Тръс е вечеря в Джакарта през ноември 2021 г.: тогава тя, заедно със своите подчинени, е платила 1,4 хиляди лири за две хранения в индонезийската столица.

Общо разходите на Министерството на външните работи на Обединеното кралство за държавни карти за почти година, в рамките на която начело на ведомството е била Лиз Тръс (15 септември 2021 г. до 6 септември 2022 г.) са надхвърлили 30 милиона лири, което е с 50% повече, отколкото през същият период при Рааб. В същото време изданието добавя, че част от дейностите на Рааб са паднали върху пандемията от коронавирус и следователно възможностите на дипломатите да посещават други страни са били ограничени.