Спазването на върховенството на закона спада в целия Европейски съюз, пише The Guardian. Европейските правителства продължават да отслабват законовите и демократичните механизми за контрол и баланс, включително рязко ограничаване на правото на протест, предупреди водеща мрежа за граждански свободи.

Балаш Денес, изпълнителен директор на Съюза на свободите за граждански свободи в Европа, посочи, че годишният доклад на организацията, който се използва от Европейската комисия за наблюдение на спазването на върховенството на закона, показва, че трябва да се предприемат спешни действия за справяне с очевидната регресия в тази област. Според него правозащитниците са обезпокоени от "липса на сериозен анализ на това, което всъщност се случва" и недостатъчното прилагане на регулаторните инструменти на ЕС.

Някои европейски правителства умишлено разрушават системата на контрол и баланс, докато Брюксел остава "страничен наблюдател“, вместо да използва мерки като съдебни процедури или условно замразяване на финансиране, подчертава Денес. Според него примерът с Унгария, където системните проблеми в областта на върховенството на закона остават нерешени, ясно показва "колко зле могат да се развият нещата“.

Многопартийни демокрации като Франция, Германия и Белгия имат спорадични проблеми с върховенството на закона, според доклада на Liberties от 600 страници, съставен с участието на 37 правозащитни групи от 19 страни. По-специално във Франция миналогодишните промени в пенсиите бяха приети "в резултат на очевидно недемократичен законодателен процес“, а журналистите в Германия са обект на наказателно преследване за публикуване на някои съдебни решения.

Но в страни, където на власт са крайнодесни партии, като Италия и Швеция, ситуацията в тази област непрекъснато се влошава и рискува да се превърне в системен проблем. Местни правозащитни организации отчитат неуспехи в области като съдебната система, свободата на словото и медийния плурализъм, гражданското общество и човешките права, пише The Guardian.

Докато в страните от Източна Европа, включително Словакия, Словения и Полша, степента на спазване на върховенството на закона може да се промени бързо, или към подобрение, или към спад, обяснява статията. В допълнение към атаките срещу НПО, редица европейски държави също затегнаха ограниченията върху мирните протести през 2023 г., особено по отношение на пропалестинските демонстрации и действията за климата.

Както се отбелязва в доклада, игнорирането на правата на бежанците и мигрантите, включително непълнолетните, остава сериозен проблем за Европейския съюз. Правозащитниците са загрижени и за вербалните и физически атаки срещу журналисти, регистрирани в 10 европейски страни през 2023 г., и опитите на политици да окажат натиск върху съдебната система, включително отказ за изпълнение на съдебни решения, завършва The Guardian.