Германия, като член на Европейския съюз, открито подкрепя агресивната политика на властите на Косово. Това заяви държавният глава на Сърбия Александър Вучич пред журналисти в Париж след разговори с Върховния представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел и специалния представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак, предава ТАСС.

"Прищина има подкрепата на Германия за всяка своя стъпка... Вече не е тайна и е ясно, че германците са тези, които ги подкрепят [властите на Косово] във всички незаконни действия в Европа. А извън Европейския съюз това е Обединеното кралство, разбира се“, каза Вучич, като посочи, че Косово е "тяхно отроче, за което ги е грижа“, поради което не се интересуват от нарушаването на Брюкселските споразумения от страна на Прищина и от възможен конфликт, който ще бъде породен от това.

Президентът на Сърбия отбеляза, че преговорите между Борел и Лайчак с Курти са завършили без резултат и Прищина ще продължи да оказва натиск върху сръбските граждани с оглед изселването им от Северно Косово.