Забраната на Руската федерация за доставка на руски петрол, като се вземе предвид таванът на цените, влезе в сила: от 1 февруари износителите са длъжни да предотвратяват наличието в чуждестранни договори на разпоредби относно прилагането на механизма за ограничаване на цените, предава ТАСС.

Указът на президента Владимир Путин, подписан в края на декември 2022 г., забранява доставката на нефт и нефтопродукти от Руската федерация на чуждестранни юридически и физически лица, при условие че договорите пряко или непряко предвиждат използването на механизма за фиксиране на пределните цени на всички етапи на доставките до крайния купувач.

Забраната за петрола е в сила от 1 февруари до 1 юли, датата за влизане на подобни мерки за петролните продукти трябва да бъде определена от руското правителство. Президентът може със специално решение да изключи определени доставки от действието на указа.

В същото време Министерството на енергетиката на Руската федерация преди 1 март трябва да съгласува с Министерството на финансите и да одобри процедурата за мониторинг на цените на руския петрол, доставян за износ.

Съгласно постановление на руското правителство от 28 януари руските износители на петрол трябва да наблюдават неприлагането на тавани на цените по цялата верига, като избягват наличието на разпоредби за таван на цените в договорите.

Ако в договорите бъде открит механизмът на пределните цени, износителите трябва да информират митническите власти и Министерството на енергетиката на Руската федерация за това и да отстранят нарушението в рамките на 30 дни. В противен случай митническите власти забраняват износа.

На 5 декември 2022 г. влезе в сила ембарго върху доставките на руски петрол по море за Европейския съюз. Страните от ЕС също се споразумяха за регулируем таван на цените за руския петрол, доставян по море от 60 долара за барел. Подобно решение взеха страните от Г-7 и Австралия.