Френският президент Еманюел Макрон заяви, че срещата на върха на Г-20, проведена в Бали, е позволила да се разшири "коалицията за мир“, обобщавайки двудневната работа на срещата на Г-20, съобщава кореспондентът на Укринформ.

Подчертавайки сложността на срещата на върха на Г-20, която беше повлияна от политическия контекст на войната в Украйна, Макрон каза: "В този аспект тази Г-20 беше полезна, позволи ни да отпразнуваме силно сближаване и да разширим коалицията за мир и дипломатическа работа, която ще продължим през следващите седмици и месеци".

Той също така отбеляза, че усилията на участниците са били да се избегне всякакво разделение на света в контекста на тази война.

"Това не е среща на върха на Г-20, която решава за мир или която прави възможно спирането на войната. Но поне по повод на тази среща на върха ние бяхме длъжни да изпратим много ясно послание, за да избегнем ескалация, да изпратим много ясно послание в защита на мира и да избегнем разделянето на света. И вярвам, че в това отношение, въпреки разликата в чувствителността, беше изпратено толкова ясно послание към международната общност и то беше изпратено в частност към Русия“, заяви Макрон.

Според него важен резултат от тази среща е, че Г-20 не са откъснали очи от войната в Украйна. "Напротив, нашите дебати въз основа на предложенията, които сме направили, показват, че има място за сближаване, включително със страни като Китай и Индия, за да тласнем Русия към деескалация“, заяви той.

Макрон отбеляза, че дори руският президент Путин да не е отишъл на тази среща на върха, посланието, изпратено до него от най-големите икономически държави в света, чиито лидери се събраха в Бали, е много ясно: "По-голямата част от членовете на Г-20 директно осъждат войната в Украйна и това е факт“.

Френският президент подчерта, че изправени пред нарастващи кризи и глобални проблеми, Г-20, включително Китай и Индия, не искат война, че Г-20 не искат ядрено изнудване, което смятат за неприемливо, и като организация за икономическо сътрудничество всички членове на Г-20 потвърждават зачитането на международното право.

"И именно зачитането на ефективността на това международно право е заложено на карта във войната в Украйна“, посочи Макрон.

Както беше съобщено, на индонезийския курортен остров Бали на 15-16 ноември се проведе двудневна среща на лидерите на страните от Г-20, на която беше обърнато голямо внимание на войната в Украйна.