Великобритания отмени официално мораториума върху фракинга за шистов газ, който беше в сила от 2019 г., заявявайки, че укрепването на енергийните доставки на страната е "абсолютен приоритет“, съобщава Reuters.

След началото на войната в Украйна цените на енергията в Европа се повишиха чувствително, а Великобритания субсидира сметките за домакинствата и бизнеса на прогнозирана цена от над 100 милиарда паунда (113 милиарда долара).

Премиерът Лиз Тръс обяви по-рано този месец, че фракингът - извличане на шистов газ от скали чрез раздробяването им - ще бъде разрешен там, където има подкрепа от местните общности.

Министърът на бизнеса и енергетиката Джейкъб Рийс-Мог бе категоричен, че всички енергийни източници трябва да бъдат проучени, за да се увеличи вътрешното производство, "така че е правилно да отменим мораториума, за да реализираме всички потенциални източници на газ“.

Фракингът, срещу който се противопоставиха екологични групи и някои местни общности, беше забранен, след като регулаторните органи предупредиха, че е невъзможно да се предвиди магнитудът на земетресенията, които може да предизвика.

Най-силният трус, причинен от фракинг, бе регистриран в Северна Англия през 2011 г. с магнитуд от 2,3 по скалата на Рихтер.

Експерти твърдят, че фракингът няма да допринесе за облекчаване на цените на енергията тази зима, тъй като ще отнеме много години за развитието на индустрията и остава неясно дали по този начин може да бъде извлечено значително количество газ във Великобритания.

Отмяната на забраната ще позволи рестартиране на сондажите и събиране на повече данни, изграждане на разбиране за това как шистовият газ може да бъде безопасно добиван там, където има местна подкрепа, уверяват правителството в Лондон.