Висш държавен служител, който е бил в антуража на премиера Бенямин Нетаняху по време на пътуването му през почивните дни до Италия, заяви в петък, без да предлага доказателства, че масовите протести срещу спорната реформа на съдебната система в Израел са били частично финансирани от администрацията на Байдън, съобщава The Times of Israel.

"Този протест е финансиран и организиран с милиони долари“, заяви той.

"Следим какво се случва. Това е организация на много високо ниво. Има организиран център, от който всички демонстранти се разклоняват по подреден начин“, обяснява високопоставеният служител.

"Кой финансира транспорта, знамената, етапите? За нас е ясно", отсече той.

Друг член на антуража на премиера потвърди, че високопоставеният служител е визирал САЩ.

Подобно твърдение беше направено миналата седмица от приближения до Нетаняху специалист Яков Бардуго по новините на Канал 14, медия, тясно свързана с премиера.

А в събота вечерта синът на Нетаняху Яир сподели статия от десния уебсайт Breitbart, в която се твърди, че Държавният департамент на САЩ е финансирал една от групите, участващи в протестите.

Законодателните планове на дясното-религиозно правителство, най-твърдото в Израел досега, предизвикаха масови обществени протести в Израел, продължаващи повече от два месеца, както и ожесточена реакция от страна на опозиционни политици и ужасни предупреждения от страна на икономисти, бизнес лидери, правни експерти и служители по сигурността .

Изявленията на висш служител и други, близки до премиера, са знак за трудностите, пред които е изправен Нетаняху в отношенията на неговото правителство със САЩ, като официалният отговор изглежда е да обвинява Вашингтон.

Повече от два месеца от встъпването си в длъжност Нетаняху все още не е получил покана да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом поради "редица причини“, според високопоставен израелски служител, който информира репортерите по време на посещението на премиера в Рим.

Американски служител и високопоставен близкоизточен дипломат казаха пред The Times of Israel миналия месец, че плановете на САЩ и ОАЕ да приемат Нетаняху са били оставени на заден план, като двата източника обясняват, че съответните правителства са разочаровани от новото правителство във връзка с политиките му по отношение на палестинците и чака news pic 2
©
т да видят какво ще се случи на място по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан, който започва по-късно през март. Периодът на Рамадан често добавя още едно ниво на напрежение между израелци и палестинци.

По време на брифинга в петък високопоставеният израелски служител изтъкна сделката между Саудитска Арабия и Иран за възстановяване на дипломатическите отношения, отдавайки я на комбинираната слабост на предишното израелско правителство и администрацията на Байдън.

"Имаше усещане за американска и израелска слабост, така че Саудитска Арабия се обърна към други канали“, заяви високопоставеният израелски служител, въпреки факта, че медийните съобщения показват, че преговорите между Рияд и Техеран са започнали през април 2021 г., когато Нетаняху все още беше министър-председател.

"Забележките представляват още един ясен изстрел от кабинета на министър-председателя срещу Байдън, който встъпи в длъжност, обещавайки да влезе отново в ядрената сделка с Иран, но постепенно се оттегли от това усилие през последната година на фона на военното сътрудничество на Техеран с Русия и продължаващите протести в Ислямската република срещу режима там“, обобщава The Times of Israel.