Съвместните учения на САЩ, Великобритания и Австралия "Проект Конвергенция" (Project Convergence), симулиращи военни действия срещу руски войски в Европа, започнаха в пустинята Мохаве в американския щат Калифорния, съобщава британският вестник The Times.

Около 450 британски военнослужещи, включително от елитната част на рейнджърите, са в Калифорния, за да участват в 14-дневно учение във военната база "Форт Ървайн“ за отработване на бойни действия в "открития пейзаж" на пустинята, който " напомня за украинските степи“. Заедно с тях в маневрите участват военни от САЩ и Австралия. Според вестника, ученията "имитират [бойни действия] в условията на присъствие на руски войски в Европа".

Като част от учението ще бъдат използвани "групи от разузнавателни дронове“, специално пригодени за придвижване на автономни бъгита M-Raza в пустинни условия, както и британски системи за изстрелване на управляеми ракети от семейството GMLRS, които се използват за отработване цели, базирани на съвети, получени в резултат на използването на американски изтребители-бомбардировачи F-35. Сценарият на обучение симулира както "наземни битки в Европа“, така и "конфликт на острови в Тихия океан“.

Американският учебен център заема площ от около 1,6 хиляди квадратни километра, на територията му са издигнати реалистични макети на селища и други инфраструктурни съоръжения, в които "живеят“ специално наети "рускоезични хора“. Комуникацията между тях се осъществява лично и в интернет – чрез профили в социалните мрежи "Туитър“ и "Фейсбук“, специално създадени за учението.

Според един от участниците в тренировъчните събития конфликтът в Украйна разкри "известни промени“ в практиката на водене на война, включително широкото използване на безпилотни летателни апарати (БпЛА), и сега западните армии "трябва бързо да се адаптират към новите реалности“. Сред "експерименталните практики“, които се разработват в учението, в статията също така се посочва използването на 3D принтиране за производство на резервни части за чуждестранни военни сили на бойното поле, както и използването на технологии за цифрова обработка за големи количества разузнавателна информация, събрана от дронове за вземане на командни решения.

 

През 2023 г. подобни обучения ще се проведат в Европа, отбелязва вестникът. Германия или Полша биха могли да бъдат домакини на учението, наречено Warfighter, което "отразява изместването на фокуса [на САЩ и Обединеното кралство] към европейския театър", заключава вестникът.