Редица страни вече са допринесли за чешката инициатива за закупуване на снаряди за Украйна, но въпреки това все още няма достатъчно средства. Това е заявил естонският министър на отбраната Хано Певкур, предава ERR.

Редица държави вече са се включили в инициативата на Чешката република за закупуване на снаряди за Украйна, но въпреки това парите все още липсват. Освен това предложените боеприпаси трябва да бъдат тествани, така че част от тях може да не достигнат до фронтовата линия до края на годината.

Чешката република иска да закупи боеприпаси за Украйна извън Европейския съюз, като по последни данни снарядите ще бъдат налични почти два пъти повече от първоначално планираното (1,5 милиона).

Според министъра на отбраната Хано Певкур има места по света, където могат да се купят снаряди, но въпросът е дали има пари за това.

"Ако говорим за един милион снаряди, това са около три милиарда евро. Има различни калибри, по-малките са малко по-евтини. Би било чудесно, ако всичко можеше да бъде направено. В момента можем да кажем, че липсват повече пари, отколкото снаряди", коментира Певкур.

Според министъра на отбраната липсващите суми се опитват да бъдат намерени предимно в страните от Северна и Централна Европа. С Франция, която е заявила готовност да даде по-голям принос, трябва да се разговаря отделно.

Понастоящем е трудно да се предвиди кога снарядите ще достигнат фронта. Някои от тях могат да попаднат още след няколко месеца, а други - чак в края на годината.

"Много зависи от факта, че трябва физически да проверим някои от снарядите на тези евентуални партньори. Беше ни казано, че можем да докараме [снаряди] там, но в какво състояние са, дали изобщо са годни за употреба - всичко това трябва да се провери", обяснява Певкур.