Украйна няма да откаже да защити нито една педя земя, независимо как другите страни гласуват за законопроекти в подкрепа на Украйна, отсече секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНБО) Алексей Данилов в мрежата X, предава УНИАН.

"Спокойно и твърдо. Независимо кой, къде и как е гласувал в която и да е страна по света, ние няма да спрем да защитаваме държавата си, няма да отстъпим нито една педя от нашата земя и няма да простим за нито един убит или осакатен. Ще се съсредоточим и ще направим изводи, ще презаредим оръжието и ще продължим да унищожаваме руското чудовище“, написа Данилов.

По-специално секретарят на СНБО подчерта, че "всеки ден, с всеки труден, но необходим урок, ние израстваме и ставаме по-силни“.

"Осъзнахме, че въпреки човешкия прогрес в света, силата отново става основен приоритет и следователно Силите за отбрана на Украйна са и остават нашият най-добър гарант за сигурност, надеждна застраховка срещу заплахата да станем заложници на променящата се политическа ситуация и провал да изпълним международните си задължения за сигурност“, отбеляза Данилов.

Както стана ясно, през нощта българско време Сенатът на Съединените американски щати блокира внасянето за гласуване на законопроект относно допълнителното финансиране на военна помощ за Украйна. Законопроектът за подпомагане на Украйна, Израел и Тайван не получи достатъчно гласове за придвижване.

Впоследствие посланикът на Украйна в Съединените американски щати Оксана Маркарова изрази надежда, че американската военна помощ за Украйна все пак ще бъде подкрепена от двете камари на американския Конгрес преди Коледа.