Украински официален представител във вторник покани бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва лично да посети страната, за да "разбере истинските причини и същността на руската агресия“, пише европейската редакция на Politico.

Лула предизвика полемика сред украинските съюзници през почивните дни, като призова Съединените щати да "спрат да насърчават“ войната в Украйна.

"Подходът, който поставя жертвата и агресора на една скала и обвинява страните, които помагат на Украйна да се защити от смъртоносна агресия, че насърчават война, не е в съответствие с реалното състояние на нещата“, заяви Олег Николенко, говорител на украинското външно министерство .

"Агресивната война се води на украинска земя и причинява несметни страдания и разрушения“, добави той.

По време на посещение в Китай миналата седмица Лула заяви, че САЩ и ЕС трябва "да започнат да говорят за мир“.

Това, казва бразилският президент, ще помогне "да се убедят Путин и Зеленски, че мирът е в интерес на всички и че войната е интересна само за тях двамата“.

Николенко е категоричен, че Украйна "не трябва да бъде убеждавана в нищо“ и остава "отдадена на прекратяването на руската агресия“.

Коментарите на Лула са последните от поредица забележки, направени от президента на Бразилия относно войната от началото на пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г., преди официално да стане кандидат за президент. Той многократно е предизвиквал ужас сред западните съюзници на Украйна, които се обединиха в подкрепа на Киев срещу агресията на Москва.

През януари, по време на посещение на германския канцлер Олаф Шолц, Лула заяви, че Киев и Москва споделят вината за войната и че не е ясно какво е предизвикало конфликта. "Заради НАТО ли е? Заради териториални претенции ли е? Заради влизането в Европа ли? Светът има малко информация за това“, заяви тогава Лула да Силва.