"Всички наивни прогнози, че народното недоволство, породено от санкциите и ограниченията, наложени от войната върху ежедневието, ще доведат до падането на режима на Владимир Путин, не се сбъднаха“, пише The Washington Post.

Повечето руснаци са убедени, че Русия е платила толкова висока цена по време на войната, че не трябва да се отказва от украинската територия, която е окупирала, и Путин е решен да принуди Киев да приеме заграбването на земя, се казва в доклад във вторник. 68% от руснаците подкрепят продължаването на войната, 22% са категорично против прекратяване на огъня при всякакви обстоятелства. Същият брой, около 20%, категорично се противопоставят на войната, цифра, която остава непроменена от нахлуването през февруари 2022 г. Това се посочва в доклад, изготвен въз основа на проучвания и фокус групи на руския Евразийски център Карнеги и независимата социологическа група Левада център.

Мнозинството руснаци - 72% - подкрепят мирните преговори, но само 19% са готови да се направят отстъпки на Украйна в името на мира. В анкетите, цитирани в доклада, са участвали 1600 души.

Най-активната подкрепа за войната идва от мотивирано и волево малцинство, предимно по-възрастни мъже милитаристи, които са склонни да цитират руската пропаганда за необходимостта от "борба с украинските нацисти“. В партията за подкрепа на войната младите хора и жените са малцинство.

"Въпреки че обществото е уморено от "специалната военна операция“, има различни мнения за това как трябва да приключат боевете. Проблемът е, че средният руснак смята за свой дълг да подкрепя това, което държавата смята за морално и правилно. Това обяснява увеличението в подкрепа на репресивни и ограничителни закони“, се казва в доклада, използвайки официалния евфемизъм на Кремъл за война.

Както се казва в доклада:

Руското масово съзнание е заседнало между две противоположни гледни точки. Във фокус групите повечето поддръжници на войната твърдяха, че "трябва да завършим това, което започнахме“ и "вече загубихме твърде много, за да спрем, само победата е достатъчна“.

Но високата цена на войната и липсата на ясни ползи предизвикват известно безпокойство: 41 процента от руснаците смятат, че войната е причинила повече вреда, отколкото полза, а други 38 процента твърдят обратното, се казва в доклада.

"Много хора подкрепят правителствените инициативи дори да осъзнават вредата, която причиняват“, се казва в доклада. Въпреки че руснаците изразяват малко доверие в правителството по ежедневни въпроси като предоставянето на услуги, те все пак изглежда приемат аргументите на Кремъл за необходимостта от война. "Това ни говори за механизма зад вземането на решения от хората: те ще се подчиняват на каквото правителството реши“.