Лиз Тръс подаде оставка след само 45 дни на управление и във Великобритания предстои битка за премиерския пост – не на живот, а на смърт, коментират в редакцията на изданието The Spectator в статия, представена без редакторска намеса.

Анализатори прогнозират сценарий, при който бившият министър на финансите Риши Сунак и бившият премиер Борис Джонсън ще се сблъскат челно за поста. Поддръжниците на Сунак вече се притесняват, че Джонсън ще се включи в надпреварата, само за да попречи на опонента си.

Лиз Тръс напуска премиерския пост. До седмица консерваторите се надяват да изберат нов лидер, третият за една година. Какво друго може да се обърка? Редиците на кандидатите вече оредяха от само себе си: финансовият министър Джереми Хънт и бившият член на кабинета Майкъл Гоув оттеглиха кандидатурите си. В социалните мрежи се разгръща мощна кампания в подкрепа на Пени Мордаунт, въпреки че източници, близки до лидера на Камарата на представителите, твърдят, че това не е нейният официален профил. Депутатите ще сведат кандидатите до двама финалисти, а членовете на партията ще изберат победителя - ако, разбира се, не постигнат джентълменско споразумение.

Миналия месец The Spectator представи четири възможни сценария. На този етап най-вероятно остават два: "Риши за Коледа" и "Реставрацията на Борис".

Да започнем с първия. Показателно е, че Сунак, завършил на второ място в последната надпревара за лидерския пост, избра да запази мълчание, докато управлението на Тръс се срина. Поддръжници обясниха отсъствието му от партийната конференция като желание да остави Тръс да се "наслади на момента“. Ами ако Сунак реши, че сега е негов ред? От време на време депутатите споменават името му, спорейки кой ще въведе ред и ще сложи край на сегашната суматоха.

Поддръжниците на Сунак бързо отбелязват, че той правилно е предвидил цял набор от събития по време на краткото премиерство на Тръс, от нарастващите лихви по ипотечните кредити (кампанията му дори пусна специален брояч) до скока на лирата стерлинг.

Заради тежката икономическа ситуация със сигурност ще има депутати, които миналия път не са подкрепили Сунак, но сега ще преценят, че той е най-подходящият човек. Но основният упрек към него се отнася до единството на партията. И до днес много от поддръжниците на Джонсън обвиняват бившия финансов министър за падането на премиера.

На арената излиза Борис Джонсън. Според The ​​Times бившият премиер вече опипва почвата и проучва списъка с кандидати. Някои депутати дори призоваха той да се върне, като Пол Бристоу каза пред Sky News, че избирателите буквално настояват "Борис да бъде върнат“. Други поддръжници смятат, че Джонсън е единствената възможност да избегнат общите избори, тъй като той вече има мандат от гласуването през 2019 г. Също така е вярно, че с напускането на Джонсън мнозина видяха неговото управление в по-розова светлина. Някои го хвалят за работата му с обществеността. Той е човекът, при когото "имаше купони в моменти на криза“ (освен ако, разбира се, той сам не я е причинил). Между управлението на Тръс и Джонсън обаче измина толкова малко време, че много депутати просто нямаха време да ближат раните си. Един бивш министър каза, че би било нелепо да се гласува отново за него, след като само преди няколко месеца бе организирано гласуване в парламента за свалянето му от власт.

Ако финалът е "Сунак срещу Джонсън", едва ли ще имаме джентълменско споразумение – нито един от двамата не би отстъпил мястото в името на това да не се стигне до партийно гласуване. "Това ще бъде битка на живот и смърт“, прогнозира депутат от Консервативната партия. Джонсън откровено не харесва Сунак. Поддръжниците му вече се притесняват, че дори Риши да се прояви като лидер и да спечели неочаквана подкрепа, Джонсън ще се номинира, само за да му попречи да заеме поста. Една седмица в политиката е много време, а следващата обещава да е нервна.